PRIMA PAGINA»ARTICOLE»CALCIU: CARE SUNT CELE MAI BUNE OPTIUNI VEGETALE
ai un blog ? te asteptam in echipa noastra

Calciu: care sunt cele mai bune optiuni vegetale

In momentul in care am constientizat complexitatea produselor lactate si impactul lor controversat asupra sanatatii (alergii, intoleranta la lactoza, aciditate, probleme respiratorii, probleme de digestie, balonare, infectii ORL), se iveste o intrebare: cum sa-mi asigur un aport in calciu suficient reducand consumul de lapte si produse derivate?

 

De-a lungul timpului am dezvoltat un obicei si un reflex din cele mai banale dar si limitate: sa asociem consumul nostru de calciu cu consumul de produse lactate. Totusi, calciul este peste tot!

 

Linistiti-va, reducand consumul de produse lactate (mai ales de lapte de vaca), nu riscati carente in calciu, cu conditia sa va deschideti si sa va diversificati orizonturile alimentare. Pereche cu potasiul, calciul joaca un rol crucial pentru mai multe functii ale corpului nostru, ale celulelor, ale nervilor, ale muschilor, ale glandelor dar si a vaselor sanguine. Legumele, leguminoasele, fructele si anumite feluri de peste contin exact cantitatile de calciu de care corpul are nevoie. 


Nu uitati sa asociati alimentele bogate in calciu cu un aport suficient de vitamina D, pentru ca acest calciu sa poata fi asimilat de corp. Pe scurt, nu uitati sa faceti o pauza cotidiana la soare (sau, iarna, sa luati complemente de vitamina D).

 

Calciul este mineralul cel mai abundent in corpul nostru, si poate fi regasit intr-o mare varietate de alimente. Iata o lista de alimente foarte bogate in calciu.

 

Cele mai bogate in calciu: migdalele si laptele de cocos

 

Aceste doua alimente contin cantitati de calciu si de vitamina D mult superioare laptelui, nu sunt acide, sunt usor asimilabile si se conserva mai mult.

 

Cele mai complete: naut si fasole rosie

 

Aceste leguminoase sunt incarcate in calciu dar contin si potasiu si acid folic (cu atat mai util pentru femeile insarcinate). Fasolea rosie poate sa vegetalizeze cele mai multe mancaruri care contin carne. La fel pentru naut, a carui versiune in piure, din bucataria orientala, numita humus, va va incanta. Un humus caruia ii puteti adauga sare, lamaie, susan si un pic de sos de soia este un deliciu culinar si un aliment sanatos!

 

Fructele

 

Portocalele sunt fructe pline de vitamina C, calciu, potasiu si betacaroten. Insa nu trebuie sa uitam ca e mai bine sa consumam fructele in afara meselor (cu 30 de minute inainte sau dupa), si sa nu le amestecam cu alte alimente. Astfel, veti digera fructul mai bine (intre 20 si 40 de minute), veti asimila rapid nutrientii si veti evita aciditati sau digestie dificila. Fructele cele mai bogate in calciu sunt portocalele, prunele, smochinele si caisele deshidratate.

 

Calciu si grasimi bune: semintele de susan si de chia

 

Grauntele de susan, dincolo de aportul lor in calciu, va vor ajuta sa reduceti presiunea sanguina, sa reduceti inflamatiile si reprezinta o excelenta sursa de grasimi bune si de fibre. Semintele de chia (http://en.wikipedia.org/wiki/Salvia_hispanica) mai putin cunoscute, sunt pline de grasimi bune (Omega 3 si Omega 6), si de bor, un oligoelement care ajuta calciul sa patrunda in oase. Cum sa le introduceti in alimentatia dumneavoastra? Nu ezitati sa le adaugati pe mancarurile dumneavoastra: peste salate, paste, deserturi, consumati fulgi de ovaz la micul dejun, si puneti susan peste humus.

 

Condimente continand calciu: ierburile aromatice

 

Ierburile aromatice uscate contin mult calciu. Cele mai complete? Mararul, cimbrul, oregano, menta, patrunjel, salvie, maghiran sau busuioc. Cumparati ierburi, stocati-le in borcane sau cutii inchise si folositi-le cu incredere la gatit.

 

Legumele cu frunze verzi

 

Indispensabile si magice legumele cu frunze verzi, chiar si in materie de calciu! Ganditi-va sa consumati anghinare, broccoli, napi, varză chinezească, varza, sparanghel, salata creson sau spanac. Le puteti adauga la orice mancare, pentru a va asigura un aport in antioxidanti, apa, fibre, vitamine si calciu.

 

Fasolea alba

 

Leguminoasele sunt aportul perfect in materie de proteine non-acide, vitamine si calciu vegetal. In plus, fasolea alba contine mult fier, ceea ce este foarte sanatos.

 

Cel mai exotic: tofu

 

Tofu este o sursa de proteine si calciu cu un foarte slab aport in grasimi. Nu stiti cum sa-l gatiti dar doriti sa incercati? Veti constata ca tofu are aceeasi consistenta ca si o branza, deci nu veti avea decat sa taiati cubulete si sa le adaugati in ceea ce gatiti, eventual sote. Tofu inlocuieste carnea prin excelenta in Asia, merita sa fie descoperit si sa fie introdus in alimentatia noastra.

 

Pe scurt, chestiunea calciului vegetal este mai ales o chestiune de cunostinte si de descoperiri culinare.

 

Avantajul? Calciul din lapte are uneori probleme de asimilare sau digestie. In schimb, calciul vegetal este insotit de vitamine, nutrienti, fibre, digestie buna, asimilare buna si diversitate de gusturi.

 

Alimentele cele mai bogate in calciu

 

  • Sardine : 400 mg / 100 g
  • Tofu : 350 mg / 100 g
  • Patrunjel : 250 mg / 100 g
  • Migdale : 250 mg / 100 g
  • Spanac : 168 mg / 100 g
  • Salata creson : 210 mg / 100 g
  • Faina de soia : 154 mg / 100 g
  • Broccoli : 76 mg / 100 g
  • Fasole alba gatita : 60 mg / 100 g
  • Smochine uscate : 64 mg / 100 g
  • Fasole verde : 60 mg / 100 g
  • Portocale : 52 mg / 100 g

 

Materialele prezentate pe blog-ul Green boutique au caracter pur informativ. Acestea nu se substituie sub nici o forma vizitelor medicale, sfatului medicului sau tratamentelor. Citind informatiile de pe acest site, utilizatorii inteleg ca folosirea acestuia, precum si aplicarea informatiilor, se face pe propriul lor risc. 
"If you have good thoughts they will shine out of your face like sunbeams and you will always look lovely."
Ronald Dahl
© Copyright GreenBoutique.ro 2017. Toate drepturile rezervate. Operator de date cu caracter personal atestat de ANSPDCP, sub numarul 27545
 
PLATILE ONLINE LE PROCESAM IMPREUNA CU: