0751. 022. 948 | 0752.544.644luni pana vineri intre orele 9 si 18
PRIMA PAGINA»ARTICOLE»CARE ESTE DIFERENTA DINTRE ALIMENTELE ORGANICE SI CELE NON ORGANICE ?
ai un blog ? te asteptam in echipa noastra

Care este diferenta dintre alimentele organice si cele non organice ?

Diferenta importanta intre alimentele organice (bio) si cele conventionale este modul in care au fost produse si tratate. De exemplu utilizarea fertilizantilor si pesticidelor este restransa in productia bio.


Produsele bio sunt definite ca rezultatul unui sistem de cultivare care evita utilizarea fertilizantilor, pesticidelor, regulatorilor de crestere si aditivilor pentru hrana animalelor. In locul acestor lucuri, sistemele agricole bio sunt bazate pe o rotatie a culturilor, animale si ingrasamant vegetal, procedee de plivit manuale si controlul epidemic biologic. Anglofonii vorbesc de cultura „organica”, dar pe alte piete, descrierile cele mai curente ale produselor de acest tip sunt „bio” sau „eco”.

 


Diferenta intre alimentatia bio si alimentatia conventionala se situeaza in felul in care e produsa. Toate alimentele vandute ca bio (organice), trebuie sa fie produse conform cu legislatia europeana in privinta productiei biologice. Chiar daca alimentele produse biologic nu pot fi definite ca fara pesticide, utilizarea directa a altor produse chimice agricole este interzisa pentru productia lor. Unul din fertilizantii cei mai des utilizati in productia bio este balega, ingrasamant natural. Aceasta este uneori folosita si in metodele de productie conventionale. In ambele cazuri, utilizarea sa trebuie sa fie bine gestionata pentru a reduce riscul de contaminare posibila a produselor agricole cu patogeni (bacterii nocive), si pentru a evita contaminarea posibila a solului si a apelor de suprafata.

 


Toate alimentele, de la biscuiti la morcovi sunt oferite si  in versiune organica, si multi parinti se intreaba in mod justificat daca produsele organice sunt mai sanatoase pentru familia lor decat alimentele cultivate in mod traditional. 
Termenul organic este un termen utilizat pentru a defini modul de cultura alternativa al alimentelor. Cultura organica evita mai multe probleme asociate producerii de alimente, cum ar fi saracirea solurilor si utilizarea pesticidelor, prin mijloacele urmatoare:

 

  • niciun ingrasamant sintetic;-
  • reducerea populatiilor de paraziti cu ajutorul pradatorilor naturali;
  • utilizarea de compost vegetal si animal pentru a fertiliza solul;
  • rotatia culturilor pentru a elimina cresterea parazitilor.

 

 

Cultura organica este buna pentru mediul inconjurator. Dar alimentele organice sunt mai bune pentru sanatate? Multe studii au incercat sa demonstreze daca alimentele organice contin mai multe vitamine, minerale si antioxidanti decat versiunile cultivate in mod conventional (non-organic). Din nefericire, nu exista niciun raspuns prea usor la aceasta intrebare. Comparatii adecvate nu pot sa fie facute intre alimentele organice si non organice, caci aceste alimente pot creste la temperaturi exterioare si in soluri diferite, cu cantitati de expunere la soare diferite si irigatii diferite. Cea mai mare parte a studiilor desfasurate concluzioneaza ca nu exista nicio diferenta intre recoltele organice sau conventionale, in timp ce unele studii spun ca fructele si legumele cultivate in mod organic au o concentratie mai mare de vitamina C si antioxidanti.

 

Un grup american care studiaza mediul inconjurator afirma ca este posibil sa reduci expunerea la pesticide cu 80% alegand alimentele organice urmatoare: piersici, mere, ardei, telina, nectarine, capsuni, cirese, napi, salata verde, struguri, morcovi, pere. 
Cercetatorii au descoperit si ca unele alimente cultivate non organic, in mod conventional contin atat de putine pesticide ca nu este rentabil sa cumparam versiuni organice. Alimentele destul de putin afectate de pesticide sunt: ceapa, avocado, ananas, mango, sparanghel, mazare, kiwi, varza, vinete. O lista explicativa aveti si in link-ul urmator: http://www.drweil.com/drw/u/ART02984/Foods-You-Dont-Have-to-Buy-Organic.html

 

In septembrie 2012, cercetatori de la Universitatea Stanford au publicat un inventar sistematic al argumentelor pro organic, pentru a incerca sa elucideze chestiunea. Au decorticat mai mult de 200 de studii despre nivelele de nutrienti si produse toxice, si 17 studii clinice asupra efectelor produselor organice asupra sanatatii. Studiul complet se afla aici: http://annals.org/article.aspx?articleid=1355685

 

Important este sa alegem alimentele organice in mod avizat. Alimentele nesanatoase nu devin mai sanatoase daca sunt facute din ingrediente organice. De exemplu, biscuitii din unt, faina si zahar organic sunt la fel de plini de lipide, zahar si glucide rafinate. Faptul ca sunt organici nu ii face mai buni pentru sanatate, ci doar pentru mediul inconjurator. La fel in ce priveste smantana, carnea grasa organica. Grasimile saturate si grasimile trans, organice sau nu, astupa arterele si cresc riscul de boli de inima. Inghetata sau produsele de patiserie organice nu sunt mai sanatoase. E important sa ne amintim ca termenul organic se refera la metoda agricola. 
Cel mai important este sa mancam si sa oferim copiilor nostri o alimentatie echilibrata in fiecare zi.

 

In Boutique-ul nostru www.greenboutique.ro  gasiti o gama foarte variata de produse Bio si naturale atent selectionate. Cititi intotdeauna ingredientele afisate pe eticheta!

"Always laugh when you can. It is cheap medicine."
Lord Byron
© Copyright GreenBoutique.ro 2016. Toate drepturile rezervate. Operator de date cu caracter personal atestat de ANSPDCP, sub numarul 27545
 
PLATILE ONLINE LE PROCESAM IMPREUNA CU: