Prima pagina»Articole»Alimentele „medicament”    
produse centifolia
ai un blog ? te asteptam in echipa noastra

Alimentele „medicament”    

Pe masura ce inaintam in varsta, apetitul nostru scade. Astfel, alegerile alimentare sunt, de acum inainte, cu mult mai importante. Consumam mai putine calorii si, implicit, corpul absoarbe mai putini nutrienti.

Studiile arata ca si aceasta schimbare alimentara poate duce la dezvoltarea anumitor boli.

Exista insa o serie de grupe de alimente care, consumate adecvat, ne pot ajuta si pot preveni aparitia deficientelor.

 

Iata care sunt acestea:

 

  • Legumele proaspete

Verdeturile (kale, iarba de grau sau spanacul, de exemplu), algele si sucurile de legume proaspete sunt considerate a fi cele mai sanatoase mancaruri. Datorita continutului lor nutritiv sunt considerate, deopotriva, adevarate miracole in procesul anti-imbatranire.

In plus, ajuta la echilibrarea pH-ului din corp, previn deficientele, detoxifica corpul. Au un continut scazut de calorii, dar sunt bogate in antioxidanti, fitonutrienti si vitamina C, vitamina K, magneziu, potasiu, iod si fibre.

Aproape toate bolile, incluzand aici infectiile si osteoporoza, „traiesc” intr-un mediu acid. Alcalinizand corpul in mod natural (respectiv consumand legume proaspete), prevenim dezechilibrele celulare, controlam inflamatia si luptam impotriva radicalilor liberi.

 

  • Carnea Bio din organe si supa

Ficatul de vita, pipotele, sunt printre cele mai bogate alimente in nutrienti. Ficatul este bogat in zinc, fier, vitamina A, vitamina B12.

Supele, pe de alta parte, sunt facute pe baza de oase sau cartilagii, ceea ce ofera corpului un plus de colagen, colectat in mod natural, dar si electroliti sau minerale. Acestea sunt bune mai ales pentru boli ale tractului digestiv, artrite, oboseala cronica, anemie sau alergii.

 

  • Alimente probiotice

Probioticele nu sunt esentiale doar pentru digestie, ci pentru functia imunitara a intregului corp. Sistemul digestiv este a doua cea mai mare parte a sistemului neurologic si reprezinta 80% din intregul sistem imunitar. O multime de boli au sursa in deficienta acestui sistem, intre care dezechilibrele tiroidei, oboseala cronica, durerile de articulatii, psoriazisul, alergiile la alimente.

Bacteriile implicate in proces au un rol semnificativ si in controlul greutatii, apetit, procesul inflamator, functia cognitiva. Mai pe scurt, orice, de la starea de spriti, pana la imunitate, are o stransa legatura cu digestia.

Flora stomacala si cea intestinala beneficiaza de fiecare aliment probiotic natural – iaurtul, kombucha, kefirul, dar si de prebiotice – cicoare, sparanghel, anghinare.

 

  • Alimente bogate in omega-3

O dieta bogata in „grasimi bune” este esentiala pentru a controla inflamatia, pentru producerea de hormoni, pierderea in greutate si sanatatea celulara.

Alimentele cu continut de omega-3 sunt anti-inflamatoare naturale si contracareaza efectele alimentelor bogate in omega-6, atat de intalnite in prezent.

Cele mai bune surse de omega-3 sunt: pestele salbatic (somon, sardine, ton), nuci, seminte de in, seminte de chia.

 

  • Grasimi sanatoase

Exista si grasimi bune, iar acestea sunt responsabile cu scaderea colesterolului, ajuta la pierderea in greutate. Surse de grasimi sanatoase sunt: avocado, uleiul de cocos, uleiul de masline si toate sursele naturale de omega-3.

 

  • Alimentele bogate in anti-oxidanti

Antioxidantii „incetinesc” efectele imbratranirii. Un indicator bun care sa arate ca un aliment este bogat in antioxidanti este culoarea aprinsa (rosu, portocaliu, verde, galben). Cel mai probabil, aceste alimente sunt surse de beta caroten, resveratrol, flavonoizi.

Printre alimentele cu cel mai mare aport de antioxidanti sunt: fructele de padure, vinul rosu, cacaua cruda, spirulina, verdeturile, condimentele, cruciferele, radacinoasele colorate.

 

  • Alimente bogate in fibre

Se estimeaza ca mai putin de 5% dintre americani consuma cantitatea necesara de fibre. Faptul este ingrijorator pentru ca acestea au un rol esential in digestie, dar si asupra sistemului imunitar.

Fibrele reduc colesterolul si trigliceridele, intaresc peretii colonului, regleaza nivelul de zahar din sange.

Pentru adulti, doza zilnica recomandata este de 25-30 de grame.

Alimente bogate in fibre: verdeturi, crucifere, avocado, cocos, fructe de padure, nuci, seminte, germeni.

 

sursa foto: pixabay

Atentie! Materialele prezentate pe blog-ul GreenBoutique au caracter pur informativ. Acestea nu se substituie sub nici o forma vizitelor medicale, sfatului medicului sau tratamentelor. Citind informatiile de pe acest site, utilizatorii inteleg ca folosirea acestuia, precum si aplicarea informatiilor, se face pe propriul lor risc. 

 

"Daca mai multi dintre noi am pretui mancarea, bucuria si muzica in schimbul aurului, am avea parte de o lume mai fericita."
J. R. R. Tolkien
© Copyright GreenBoutique.ro 2017. Toate drepturile rezervate. Operator de date cu caracter personal atestat de ANSPDCP, sub numarul 27545
 
PLATILE ONLINE LE PROCESAM IMPREUNA CU: