Ne pune limba pe foc si lacrimi in ochi. Ne face bine si, multora dintre noi, ne face placere. Jalapeno, cayenne, habanero sau, pur si simplu, ardei iute! Un condiment indragit in toata lumea, cultivat cu preponderenta in Mexic, China, Spania, Nigeria si Turcia. Si deliciul multor bucatarii.
Aroma sa este data de un compus numit capsaicina. Aceasta este concentrata in seminte si in membrana interioara. Cu cat concentratia de capsaicina este mai mare, cu atat ardeiul este mai iute.
De ce este ardeiul iute sanatos?
Insa capsaicina este mai mult decat o senzatie stringenta pe limba. Este, datorita endorfinelor pe care le secreta, un remediu impotriva durerilor. Dr. Aswin Mehta, director al scolii de medicina Miller din cadru Universitatii din Miami spune ca acest compus este folosit in tratamentul durerii cauzate de artrita, dar si in cazul durerilor cauzate de conditii medicinale dermatologice.
Pe langa efectul sau benefic de ameliorare al durerilor, capsaicina este direct relationata cu pierderea in greutate.
Iata o scurta lista de beneficii ale ardeiului iute:
Condimentati-va mancarurile sanatos, cu chili intreg organic!
sursa foto:pixabay
Atentie! Materialele prezentate pe blog-ul GreenBoutique au caracter pur informativ. Acestea nu se substituie sub nici o forma vizitelor medicale, sfatului medicului sau tratamentelor. Citind informatiile de pe acest site, utilizatorii inteleg ca folosirea acestuia, precum si aplicarea informatiilor, se face pe propriul lor risc.