0735.692.270, 0732.404.207luni pana vineri intre orele 9 si 16
Produse Bio»Articole»Beneficiile prunelor uscate    

Beneficiile prunelor uscate    

Inrudite cu piersicile si caisele, dar si cu migdalele, prunele sunt un fruct cultivat din vechime. Adeseori, acestea sunt consumate uscate, fiind bogate in beneficii. Prunele sunt usor de uscat, datorita nivelului ridicat de zahar, care permite uscarea fara fermentare. Acestea sunt uscate natural, la soare sau in deshidratoare. In forma lor uscata, prunele contin aceeasi cantitate de fibre solubile si insolubile ca varianta proaspata, insa contin o cantitate mai mare de sorbitol.

Acest fruct este bogat in antioxidanti, avand cantitati insemnata de luteina.

 

Prune uscate versus prune proaspete

Prunele uscate contin 26% din doza zilnica recomandata de vitamina C, 13% din cea de vitamina K si 11% din vitamina A, retinol, fier, potasiu, tiamina, riboflavina si calciu, plus vitamina B6, care ajuta la matabolizarea cantitatii de zahar.

Pe de cealalta parte, aceeasi portie, dar de fructe proaspete contine 87% din doza zilnica recomandata de vitamina K. Fibrele solubile, in care prunele sunt bogate, incetinesc absortia glucozei, care stabilizeaza nivelul de zahar din sange.

De fapt, prunele uscate sunt o sursa concentrata a tuturor nutrientilor si fitonutrientilor care se gasesc in fructul proaspat. Astfel, potentialul lor antioxidant este de 6 ori sporit in varianta uscata, comparativ cu varianta praspata a fructului. In plus, prunele uscate au un continut mai mare de antioxidanti decat majoritatea altor fructe uscate.

Toate vitaminele si nutrientii care se gasesc in prunele uscate contribuie la sanatatea intregului corp, inclusiv in aspecte care tin de piele, vedere sau par (continutul de fier poate preveni caderea parului).

 

Fibrele: bune pentru sanatatea digestiva

Desi prunele uscate aduc un beneficiu major sanatatii oaselor, de exemplu, studiile arata ca si continutul de fibre ajuta in cazul problemelor digestive.

Fibrele ajuta la „transportul” alimentelor digerate inspre colon si mai apoi spre eliminare. „Chimicalele naturale”, sorbitolul si isatinul, ajuta la ameliorarea constipatiei. Tocmai de aceea, prunele uscate si-au castigat reputatia de laxative.

Una din marile diferente intre prunele uscate si cele proaspete este ca primele contin 12 grame de fibre per portie, adica aproape jumatate din necesarul zilnic.

Alimentary Pharmacology and Therapeutics afirma ca prunele uscate sunt mai eficiente decat psylliumul, ca laxativ.

 

sursa foto: pixabay

Atentie! Materialele prezentate pe blog-ul GreenBoutique au caracter pur informativ. Acestea nu se substituie sub nici o forma vizitelor medicale, sfatului medicului sau tratamentelor. Citind informatiile de pe acest site, utilizatorii inteleg ca folosirea acestuia, precum si aplicarea informatiilor, se face pe propriul lor risc. 

 

"Prima bogatie este sanatatea! "
Ralph Waldo Emerson
© Copyright GreenBoutique.ro 2021. Toate drepturile rezervate. Operator de date cu caracter personal atestat de ANSPDCP, sub numarul 27545
 
PLATILE ONLINE LE PROCESAM IMPREUNA CU: