0735.692.270, 0732.404.207luni pana vineri intre orele 9 si 16
Produse Bio»Articole»Beneficiile semintelor germinate

Beneficiile semintelor germinate

 

Va amintiti proiectele de la biologie din scoala generala? De cele mai multe ori, studiul practic presupunea analizarea unei seminte, pana in momentul in care devine planta.

Pentru inceput, copii fiind, luam niste boabe de fasole sau de grau, carora le cream un mediu „propice” intr-o cutie mica, cu niste vata umezita in prealabil. In cateva zile, fasolea incoltea, urmand ca mai apoi sa fie transferata in pamant si sa se dezvolte.

Acum nu ne mai jucam, dar mai avem, intr-o oarecare masura, aceste indeletniciri. Sigur, lucrurile s-au mai schimbat (in bine!) de cand pe piata a aparut germinatorul.

Dar, pana la urma, de ce am ajuns sa facem asta si de ce semintele germinate devin tot mai populare?

Si aici raspunsul este simplu. O arata studiile: semintele germinate sunt adevarate surse de sanatate! Un studiu al Whole Grains Concil ne arata ca, desi cercetarile in acest domeniu sunt inca la inceput, noi beneficii surprinzatoare sunt descoperite de fiecare data.

Iata doar o scurta lista:

 

Extractul de hrisca germinata scade tensiunea 

Cercetatorii coreeni au facut un experiment folosind soareci de laborator. Acestia au fost hraniti cu extract de hrisca germinata timp de cinci saptamani. Un alt grup, din aceeasi specie, a fost hranit cu acelasi extract din hrisca, insa, de aceasta data, s-a folosit hrisca in stare cruda.

S-a descoperit astfel ca soarecii hraniti cu extract din hrisca germinata aveau tensiunea cu mult mai mica, in timp ce ambele grupuri aratau riscuri scazute la nivelul oxidarii celulelor.

Astfel, cercetatorii au concluzionat ca extractul din hrisca germinata are un efect antihipertensiv.

 

Orezul brun incoltit lupta impotriva diabetului 

Experimentul din Japonia a numarat sase barbati si cinci femei, cu probleme ale glicemiei sau cu diabet de tip II. O parte din subiecti au fost rugati sa consume orez alb incoltit si o parte orez brun.

Dupa doar doua saptamani, cercetatorii au aratat ca, in cazul persoanelor care au consumat orez brun incoltit, s-au vazut imbunatatiri la nivelul glicemiei, colesterolului, trigliceridelor.

Concluzia acestora a fost ca glicemia poate fi usor controlata, introdcand acest aliment in dieta zilnica.

 

Orez brun incoltit pentru mamele care alapteaza 

Cercetatorii japonezi au impartit, in studiul lor, numarul de subiecti – mame care alapteaza – in doua grupuri. Primelor li s-a spus sa consume orez alb, in timp ce celelalte trebuiau sa consume orez brun incoltit.

Dupa doua saptamani, cand au fost efectuate analize, mamele care consumasera orez brun incoltit aveau risc scazut de depresie, erau mai putin obosite si aveau un sistem imunitar mai bun.

 

Conditiile optime de germinare pentru grau

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Alberta au germinat semintele de grau in mai multe conditii, pentru a determina optimul. Pentru inceput, au scufundat semintele in apa pentru 24 sau 48 de ore, apoi le-au lasat la germinat timp de 9 zile.

Vitaminele C, E si beta-carotenul, abia detectabile in semintele uscate, au crescut in perioada de germinare.

Semintele tinute in apa timp de 48 de ore au devenit lipicioase, decolorate, avand un miros specific.

Astfel, s-a concluzionat ca timpul optim de germinare este de 24 de ore, timp in care granele vor sta scufundate in apa si apoi vor fi lasate 7 zile sa germineze, obtinandu-se astfel cele mai bune combinatii de concentratii de antioxidanti.

 

Efecte nutritive sporite, obtinute prin germinare

In 1989, printr-o meta-analiza a studiilor existente pana la momentul respectiv, cercetatorii JK Chavan si SS Kadam au aratat ca germinarea cerealelor pentru o anumita perioada creste activitatea enzimelor hidrolitice, imbunatateste anumiti amino-acizi esentiali si potenteaza grupul de vitamine B.

 

"Speranta de viata ar creste daca legumele ar mirosi ca si baconul. "
Doug Larson
© Copyright GreenBoutique.ro 2022. Toate drepturile rezervate. Operator de date cu caracter personal atestat de ANSPDCP, sub numarul 27545
 
PLATILE ONLINE LE PROCESAM IMPREUNA CU: