0735.692.270, 0732.404.207luni pana vineri intre orele 9 si 16
Produse Bio»Articole»Ce sa iei ziua, ca sa dormi bine noaptea    

Ce sa iei ziua, ca sa dormi bine noaptea    

Pe masura ce inaintam in varsta, devine tot mai dificil sa avem un somn odihnitor. In mare parte, acest lucru este cauzat de o deficienta: cea de vitamina B2.

In teorie, lucrurile par simple: avem nevoie de suplimente de vitamina B2, pentru a ne bucura, din nou, de somnul dulce din copilarie.

Pana a ajunge sa facem asta, trebuie sa parcurgem cateva informatii folositoare.

Cand vine vorba de deficienta de vitamina B12, multi specialisti inca arata spre vegetarieni. Asta pentru ca, in trecut, acestia erau prima si principala categorie afectata de aceasta lipsa.

Acum insa, deficienta de vitamina B12 este cu mult mai comuna decat in trecut, mai ales la persoanele cu o varsta de peste 60 de ani. De fapt, se presupune ca unul din patru oameni din aceasta categorie se confrunta cu aceasta problema.

Insa de ce este lipsa acestei vitamine o problema atat de importanta?

Pentru ca organismul are nevoie de aceasta vitamina in urmatoarele procese:

 • Pentru a mentine nivelul optim al energiei
 • Pentru a sustine activitatea neurologica in parametri
 • Pentru a sustine functia cardiaca
 • Pentru a usura procesele stresante si pentru a contribui activ la combaterea insomniei
 • Pentru a mentine sanatatea celulara
 • Pentru  a sustine functiile imunitare
 • Pentru a sustine metabolizarea grasimilor si a carbohidratilor

Asadar, atunci cand suferim de o astfel de deficienta, una sau mai multe dintre aceste functii pot fi afectate.

Fara un nivel adecvat de vitamina B12, puteti intampina una din urmatoarele simptome: nivel scazut de energie, oboseala psihica, schimbari de stare, tulburari ale somnului, indigestie.

Functionarea propice a organismului se bazeaza pe conversia optima a carbohidratilor in glucoza – combustibilul corpului. Asa cum spuneam, vitamina are un rol major in acest proces. Totodata, vitamina B12 ajuta procesul de conversie a acizilor grasi in energie.

In general, vitamina B12 este un nutrient fara de care organismul si matabolismul nu pot functiona eficient.

 

Cum apare deficienta de vitamina B12 

Pe masura ce inaintam in varsta, posibilitatea deficientei de vitamina B12 este preponderenta. Cele doua feluri in care putem ajunge sa suferim de aceasta lipsa sunt dieta inadecvata (saraca in alimente care contin aceast nutrient in mod natural) sau inabilitatea corpului de a o absorbi.

Tot cu inaintarea in varsta apar si anumite inbilitati ale distemului digestiv. Invelisul stomacului isi pierde abilitatea de a produce acid hidrocloric, responsabil cu absortia vittaminei B12 din alimentatie.

Si folosirea unor medicamente anti-ulcer vor contribui la scaderea acestei secretii acide. Infectia cu Helicobacter pylori poate duce, de asemenea, la o deficienta de vitamina B12.

In plus, alte aspecte care duc la simptomele enumerate mai sus si sunt strict relationate cu lipsa vitaminei B12 sunt:

 • Alimentele rafinate, din care lipsesc nutrienti esentiali
 • Alimente rafinate, bogate in zahar
 • Alimente rafinate, cu un continut ridicat de chimicale
 • Alimente rafinate care contin coloranti artificiali
 • Alimente rafinate, cu un continut ridicat de conservanti

Si lista poate continua: cofeina, poluarea, terapiile conventionale, stresul zilnic.

Nu numai ca o cantitate optima de vitamina B12 se ingrijeste de toate aceste functii ale corpului, insa este un adjuvant al memoriei si concentrarii.

 

Cand avem nevoie de vitamina B12?

In principiu, atunci cand suntem adeptii unei diete strict vegetariene sau in care predomina carbohidratii. Sau cand intampinam dificultati sau tulburari ale somnului.

Pentru a echilibra aceasta situatie, cel mai bine este sa consumam cat mai multe alimente naturale, organice, bogate in acest nutrient. Daca alegeti capsulele sau suplimentele alimentare, incercati sa le luati in timpul zilei, pentru un efect sporit.

 

sursa foto: pixabay

Atentie! Materialele prezentate pe blog-ul GreenBoutique au caracter pur informativ. Acestea nu se substituie sub nici o forma vizitelor medicale, sfatului medicului sau tratamentelor. Citind informatiile de pe acest site, utilizatorii inteleg ca folosirea acestuia, precum si aplicarea informatiilor, se face pe propriul lor risc. 

"Fericirea consta, in primul rand, in sanatate. "
George William Curtis
© Copyright GreenBoutique.ro 2021. Toate drepturile rezervate. Operator de date cu caracter personal atestat de ANSPDCP, sub numarul 27545
 
PLATILE ONLINE LE PROCESAM IMPREUNA CU: