0735.692.270, 0732.404.207luni pana vineri intre orele 9 si 16
Produse Bio»Articole»Ce sunt semintele germinate

Ce sunt semintele germinate

Daca stam sa privim la rece, si alimentele, ca si hainele sau culorile, au anumite trend-uri. E de ajuns sa ne gandim la lucruri simple. De cate ori, in copilaria noastra, ne-am auzit mamele tinand cure de detoxifiere? Probabil niciodata. Probabil nici nu era cazul. Poate ca nici piata nu le ajuta in acest sens.

 

Insa, la un pol mai putin favorabil, de cate ori, mamele noastre nu ne-au servit un iaurt cu fructe din comert, gandindu-se ca e o gustare cum nu se poate mai noua si mai sanatoasa?

 

Bucuria noastra este una singura. Ca desi in cazul anumitor persoane alimentatia sanatoasa e doar un trend, macar vorbim de un trend… sanatos.

 

Asa se face ca, la fiecare vizita la supermarket, mai apare un aliment nou, despre care nimeni nu a auzit nimic. Sau un aliment atat de vechi, poate chiar banal, prezentat intr-o benefica lumina de marketing. Cazul de azi: germenii.

Tot mai des intalniti in raioanele de diete speciale si alimentatie sanatoasa, germenii de grau isi merita faima. Si chiar zilele trecute discutam despre multiplele studii efectuate, care arata tot mai multe efecte benefice ale acestora asupra organismului.

 

Dar ce sunt, pana la urma, mult laudatele seminte germinate?

 

De dragul introducerii, haideti sa ne amintim putin de manualul de botanica din scoala generala. Lectia nr. 1: cerealele. Orezul, graul, porumbul, hrisca, arpacasul. Seminte mari sau mai mici uscate. „Rezultatul” plantelor cerealiere. Si, ca orice alta samanta, in anumite conditii, si acesta pot da nastere unor alte plante, recread, astfel, un nou ciclu de viata.

 

Deci, semintele germinate sau chiar iarba de grau, sunt versiunile tinere, in stadii incipiente, ale viitoarelor plante.

 

Exista o scurta perioada in viata cerealelor, imediat dupa ce au inceput sa incolteasca, insa inainte de a se dezvolta intr-o planta, cand le putem numi seminte germinate. In aceasta etapa, o mare parte din amidonul continut de samanta va fi fost „consumat” de micul vlastar, pentru a creste. Aceasta este prima diferenta nutritionala majora intre cele doua tipuri de seminte/plante.

 

In lipsa amidonului, ceilalti nutrienti din samanta, cum ar fi proteinele, vitaminele si mineralele, vor creste procentual, ca si cantitate din intreg (din samanta). Unele studii arata ca anumite minerale, cum ar fi fierul si zincul, sunt, in aceasta etapa, mai usor de absorbit de catre organism. Acesta ar fi si unul din principalele motive pentru care vegetarienii si veganii prefera aceste seminte, mancarurile din dieta lor fiind, in general, mai sarace in acesti nutrienti.

 

In plus, din cauza continutului de amidon, aceste alimente, in starea lor naturala, de baza, sunt greu de digerat de catre organism. Insa, versiunile germinate sunt mult mai bine tolerate. Ne referim mai ales la fasole si linte, care sunt cu adevarat greu de procesat de catre organism.

 

Acestea fiind spuse, concluzionam ca noul trend in alimentatie este chiar unul bun. Si ca putem „abuza” de el, mai ales daca am renuntat la carne.

 

Un sfat mic, de incheiere, ar fi insa sa nu cumparati semintele gata germinate. E mult mai simplu, mai sanatos si mai convenabil sa o faceti la voi acasa. Aveti nevoie doar de semintele preferate si de un germinator.

 

 

"Daca nu ai grija de tine, neglijenta va lua aceasta responsabilitate."
Carrie Latet
© Copyright GreenBoutique.ro 2022. Toate drepturile rezervate. Operator de date cu caracter personal atestat de ANSPDCP, sub numarul 27545
 
PLATILE ONLINE LE PROCESAM IMPREUNA CU: