Prima pagina»Articole»De ce ne place chia?
produse centifolia
ai un blog ? te asteptam in echipa noastra

De ce ne place chia?

 

Astazi nu raspundem doar cu „pentru ca e delicioasa, pentru ca se pregateste usor si pentru ca e versatila”. Astazi va aratam de ce avem toate motivele din lume sa iubim chia.

 

In primul rand, o veste buna pentru toti cei cu intolerante alimentare: chia nu contine gluten! Si, pentru o samanta atat de mica, studiile arata ca face lucruri mari. Imense chiar. Calitatile sale nutritive implica un risc scazut de infarct si boli de inima.

 

Chia este consumata in sucuri de fructe, in retete de prajturi, in iaurt, in mixuri de cereale, prajituri sau paine. Puteti macina boabe crude de chia atunci cand aveti nevoie de un plus de proteine, pentru shake-uri, salate sau sandwich-uri. 

 

Depozitate intr-un mediu uscat, semintele de chia pot fi pastrate ani intregi, pentru ca antioxidantii lor naturali previn deteriorarea uleiurilor lor esentiale. In plus, aceste uleiuri naturale resping in mod natural daunatorii si actioneaza ca adevarate pesticide, tinand insectele la distanta. Astfel, planta creste fara a fi stropita cu substante chimice.

 

Nutritionistii vad in chia o minune pentru corp. Bogata in proteine, cu 75% continut de omega-3, din totalul de uleiuri. In plus, semintele sunt bogate in amino-acizi, antioxidanti si flavonoizi.

 

Totodata, semintele de chia contin zero colesterol sau sodiu, avand cantitati mari de calciu, fosfor si magneziu. Cantitatea sa ridicata de fibre (42% din doza zilnica recomandata) induce starea de satietate, contribuind astfel la procesul de pierdere in greutate. Chia este o sursa recomandata de fibre, datorita mixului sau de fibre solubile si insolubile. Tot acest mix este responsabil si de „gelatinizarea” semintelor, atunci cand sunt puse in lichid. Consumat, acest amestec (fie cu apa, suc sau lapte) ajuta digestia si contribuie la fermentarea alimentelor in colon.

 

In plus, fibrele ajuta inhibitia functiilor corpului care transforma alimentele ingerate in zaharuri, contribuind la un indice mai scazut al glicemiei.

 

Puse in apa, semintele de chia pot creste in dimensiune si greutate intre 12 si 17 ori. Asadar, consumate in stare cruda, uscata, in cantitati mari, si ajunse mai apoi in stomac, semintele de chia pot genera blocaje digestive.

 

Cel mai bine ar fi sa consumati aceste seminte gata hidratate. Pe blog-ul nostru gasiti o delicioasa reteta de mic dejun cu seminte de chia!

 

 

sursa foto:pixabay

Atentie! Materialele prezentate pe blog-ul GreenBoutique au caracter pur informativ. Acestea nu se substituie sub nici o forma vizitelor medicale, sfatului medicului sau tratamentelor. Citind informatiile de pe acest site, utilizatorii inteleg ca folosirea acestuia, precum si aplicarea informatiilor, se face pe propriul lor risc. 

 

"Prima bogatie este sanatatea! "
Ralph Waldo Emerson
© Copyright GreenBoutique.ro 2017. Toate drepturile rezervate. Operator de date cu caracter personal atestat de ANSPDCP, sub numarul 27545
 
PLATILE ONLINE LE PROCESAM IMPREUNA CU: