Prima pagina»Articole»De ce sa consumam vlastari si seminte germinate    
produse centifolia
ai un blog ? te asteptam in echipa noastra

De ce sa consumam vlastari si seminte germinate    

In ultima vreme am tot scris despre vlastari, germeni, iarba de grau, germinatoare. Am vorbit despre retete cu iarba de grau si cu sa iti cresti vlastarii de fasole. Dar ce sunt, de fapt, germenii si vlastarii?

 

Sa incepem cu inceputul: exista, desigur, nenumarate tipuri de germeni si vlastari. Fiecare tip de samanta poate fi germinat. De la grau, fasole, pana la broccoli, arpacas, morcov si coriandru.

 

Vlastarul este diferit fata de varianta matura a plantei. La modul general, vlastarii sunt consumati pentru gustul bun, textura placuta si, desigur, beneficiile asupra sanatatii, mai ales cand vine vorba de nutritie si digestie. De fapt, am putea spune, fara sa gresim, ca vlastarul este ca o varianta in forma concentrata, cu mult mai buna, a platei mature.

 

Beneficile semintelor germinate si ale vlastarilor pentru sanatate

 

In timpul cresterii, planta trece prin diverse etape, fiecare caracterizata prin altceva si diferita fata de celelalte. In stadiul initial, planta este bogata in nutrienti care vor lipsi mai apoi atunci cand aceasta ajunge la maturitate.

 

De exemplu, continutul de vitamina E (necesara sistemului imunitar, ajuta la eradicarea radicalilor liberi), poate ajunge la 7.5 mg intr-o portie de vlastari de broccoli, comparativ cu 1.5 mg in aceeasi cantitate de broccoli, servit crud sau gatit. Continutul de seleniu poate sa ajunga pana la 28 mg in varianta tanara, scazand pana la 1.5 mg la maturitate.

 

In aceeasi cantitate de referinta regasim 43% din doza zilnica recomandata de vitamina K (ajuta la rezistenta oaselor, protejeaza impotriva degenerarii neuronilor), 23% din doza zilnica recomandata de vitamina C (previne aparitia infectiilor).

 

Totodata, vlastarii sunt o sursa excelenta de fibre, magneziu, riboflavina, dar contin si doze mai mici de proteine, tiamina, vitamina B6, fier, magneziu, fosfor si potasiu.

 

Asadar, de ce sa consumam germeni si vlastari? Pe scurt, acestia sunt bogati in vitaminele C, A si K, contin fibre, magneziu, riboflavina, proteine, tiamina, vitamina B6, fier, magneziu, fosfor si potasiu. Acestea aduc beneficii in tot corpul si sunt concentrate in enzime proteolitice, care ajuta la digestia carbohidratilor si proteinelor.

 

sursa foto: pixabay

Atentie! Materialele prezentate pe blog-ul GreenBoutique au caracter pur informativ. Acestea nu se substituie sub nici o forma vizitelor medicale, sfatului medicului sau tratamentelor. Citind informatiile de pe acest site, utilizatorii inteleg ca folosirea acestuia, precum si aplicarea informatiilor, se face pe propriul lor risc. 

 

"Fericirea consta, in primul rand, in sanatate. "
George William Curtis
© Copyright GreenBoutique.ro 2017. Toate drepturile rezervate. Operator de date cu caracter personal atestat de ANSPDCP, sub numarul 27545
 
PLATILE ONLINE LE PROCESAM IMPREUNA CU: