Zilele trecute va vorbeam despre kombucha, o excelenta bautura probiotica. Ce sunt insa, alimentele probiotice si cum ne ajuta ele organismul?
Pe scurt, probioticele nu sunt doar un adjuvant al sanatatii generale si al imunitatii, ci au o reala importanta si atunci cand vine vorba de tratarea problemelor digestive, probleme mentale sau neurologice.
Poate nu stiati, insa 80% din sistemul nostru imunitar sta in... tractul digestiv.
Pe langa faptul ca are un deosebit impact asupra sistemului nostru imunitar, sistemul digestiv este a doua cea mai mare parte a sistemului nostru neurologic.
Astfel, multiple boli, precum dezechilibrul tiroidei, oboseala cronica, durerea de articulatii, psoriazisul, isi au originea in zona intestinelor si a tubului digestiv. In plus, sanatatea digestiva afecteaza fiecare sistem fiziologic din corp.
Secretul sanatatii digestive consta in buna gestionare a florei, formate din bacterii "bune" si "rele". Asadar, o dieta bogata in probiotice devine obligatorie, daca va doriti un sistem digestv cat mai sanatos.
Probioticele sunt culturi de bacterii care traiesc in tractul digestiv si sustin abilitatea corpului de a absoabi nutrienti si de a lupta impotriva infectiei. De fapt, fiecare din noi avem de zece ori mai multe probiotice in sistemul digestiv decat celule in corp!
Pielea si sistemul digestiv adapostesc peste 2000 de tipuri de bacterii. Probioticele sustin functia imuna, digestia sanatoasa si o piele frumoasa.
Astfel, bacteriile din sistemul digestiv sunt responsabile pentru:
Daca corpul nu are suficiente probiotice, pot aparea efecte recundare sau dezechilibre digestive, precum: probleme ale pielii, candida, boli autoimune, raceli dese.
Istoric, dieta noastra beneficia de suficiente probiotice, din alimentele proaspete, crescute in sol natural si prin fermentarea acestora.
Acum insa, din cauza congelarii si a practicilor agricole moderne, alimentele contin tot mai putin probiotice sau chiar au un continut de antibiotice, care omoara bacteriile din corp.
Adaugand mai multe probiotice in dieta, avem urmatoarele beneficii:
Ce ataca probioticele?
Fiecare dintre noi avem nevoie de probiotice. Mai ales copiii. Dietele bogate in carbohidrati, administrarea de antibiotice, apa bogata in clorina si fluor, alimentele conventionale, precum carnea non-organica sau lactatele, care pot contine urme de antibiotice. Toate aceste chimicale distrug probioticele din sistemul nostru, ceea ce are ulterior un impact aspra tractului digestiv.
Iata un top al alimentelor celor mai daunatoare asupra probioticelor:
Primele cercetari stiintifice in aceasta zona au aratat beneficiile probioticelor asupra sistemului imunitar si rolul lor in preventia si tratarea infectiilor tractului urinar.
In plus, s-a aratat ca acestea imbunatatesc functia digestiva, au un efect pozitiv asupra bolilor inflamatorii ale intestinelor, preventia eczemei la copii.
Noile studii arata insa o noua paleta de beneficii:
Incepeti prin a consuma mai multe alimente acre: otet din cidru de mere sau legume fermentate. Acestea sunt bogate in probiotice, dar contini si anumiti acizi, care au o influenta pozitiva asupra pH-ului din corp.
Alimentele cu cele mai importante resurse de probiotice sunt iaurtul natural de capra, kefirul, kefirul de cocos. Incepeti prin a le introduce treptat in dieta.
Pentru a stimula in mod natural probioticele din corp, consumati alimente bogate in fibre, mai ales fibre solubile. Semintele de chia sau semintele de in sunt printre cele mai recomandate. In plus, pot fi usor introduse in dieta, ddaca le adaugati in smoothie-urile de la micul dejun.
Top 10 alimente probiotice
sursa foto: Pixabay
Atentie! Materialele prezentate pe blog-ul GreenBoutique au caracter pur informativ. Acestea nu se substituie sub nici o forma vizitelor medicale, sfatului medicului sau tratamentelor. Citind informatiile de pe acest site, utilizatorii inteleg ca folosirea acestuia, precum si aplicarea informatiilor, se face pe propriul lor risc.