Fructele sunt, la modul general, o parte integranta a unei diete sanatoase si echilibrate – sunt bogate in vitamine si antioxidanti.
Pe de alta parte, insa, fructele reprezinta si o sursa aditionala de zahar, in mod special fructoza, ceea ce nu este de neglijat.
Asadar, tragand linie, fructele pot, sau nu, sa fie bune pentru sanatate, in functie de cativa factori:
Continutul de fructoza din fructe
Principalul aspect de care trebuie sa tineti cont atunci cand vine vorba de fructe este ca acestea contin fructoza, care este direct relationata cu cresterea in greutate si cu alte 70 de boli sau afectiuni. Fructele contin, desigur, vitamine si antioxidanti care previn mare din aceste boli si afectiuni, insa nu toti consumam cantitatea recomandata de fructe sau fructele recomandate.
La modul general, cantitatea maxima de fructoza, ingerata din alimente, nu ar trebui sa depaseasca 25 de grame zilnic.
Daca sunteti sanatosi, nu aveti probleme cu glicemia sau insulina, puteti include diverse fructe in dieta zilnica, fara a le consuma in exces. Daca insa aveti greutatea peste medie, aveti tensiunea marita, artrita, diabet sau colesterol ridicat, trebuie sa limitati consumul de fructoza.
Nu toate fructele sunt la fel
Nu toate fructele au acelasi continut nutritiv. Evitati, ca regula generala, soiurile hibrid, adica fructe „inventate” de oameni. Acestea au un continut mai mare de zahar, pentru a le modifica gustul sau pentru ca nu contin seminte.
Iata insa o lista cu cele mai recomandate fructe, din punct de vedere al calitatii nutritive si al aportului de beneficii.
Cocosul
Fructele de padure
Maslinele
Papaya
Avocado
Mango
Ananas
Guava
Kiwi
sursa foto: pixabay
Atentie! Materialele prezentate pe blog-ul GreenBoutique au caracter pur informativ. Acestea nu se substituie sub nici o forma vizitelor medicale, sfatului medicului sau tratamentelor. Citind informatiile de pe acest site, utilizatorii inteleg ca folosirea acestuia, precum si aplicarea informatiilor, se face pe propriul lor risc.