0735.692.270, 0732.404.207luni pana vineri intre orele 9 si 16
Produse Bio»Articole»Farmacia saracului. Sau cum o metoda de relaxare ne poate ajuta creierul.

Farmacia saracului. Sau cum o metoda de relaxare ne poate ajuta creierul.

99% dintre finlandezi merg la sauna cel putin o data pe saptamana. Si asta e cumva lesne de inteles, daca ne gandim la climatul din tara lor. Nu degeaba i se spune „sauna finlandeza”.

In comparatie, romanii petrec mult mai putin timp la sauna. Poate mai des in sezonul rece sau daca mergem la sala. Mai jos, cateva randuri care va pot convinge ca mersul la sauna este cat se poate de sanatos.

 

Nu degeaba i se spuna „farmacia saracului”. Obiceiul de a sta in sauna este plin de beneficii. Printre cele mai importante: relaxarea, eliberarea stresului, stimularea sanatatii creierului.

In mod putin surprinzator, majoritatea studiilor care arata beneficiile saunelor vin din Finlanda. O tara cu 5,5 milioane de locuitori si 3,3 milioane de saune.

 

Risc scazut de aparitie a dementei

Un studiu efectuat pe 2300 de barbati, desfasurat pe o perioada de 20 de ani, a aratat ca barbatii care stateau zilnic in sauna aveau un risc de a dezvolta dementa mai scazut cu 66% si cu 65% mai mic de a dezvolta Alzheimer. In medie, acestia petreceau 15 minute pe zi in sauna.

 

Stimularea creierului

Sunt mai multe aspecte care duc la stimularea creierului in timpul petrecut in sauna: scade tensiunea, se imbunatateste functia vasculara si stimuleaza relaxarea si eliberarea anumitor endorfine.

 

Beneficii pentru inima

Si inima are de castigat de pe urma timpului petrecut in sauna. Studiile au aratat ca frecventa folosirii saunei și perioada petrecuta aici sunt direct corelate cu un risc scazut de evenimente cardiovasculare.

 

Performanta sportiva

Un alt studiu a aratat ca cei care petrec cate 30 de minute in sauna, de doua ori pe saptamana, isi imbunatatesc performanta sportiva cu 30%. Rezultatele sunt vizibile dupa 3 saptamani.

Anduranta creste datorita „aclimatizarii” corpului. Mai precis, corpul se adapteaza unei conditii termice ridicate, ceea ce il ajuta sa performeze mai bine in timpul antrenamentelor.

 

Alte beneficii date de adaptarea hipertermica:

  • mecanisme cardiovasculare imbunatatite, ritm cardiac scazut;
  • stimularea transpiratiei si a functiei de termoreglare a corpului;
  • cresterea fluxului de sange catre muschi;
  • cresterea cantitatii de oxigen transportata catre muschi

 

Folosirea saunei pentru ameliorarea durerilor, detoxifiere, longevitate

Un studiu care a avut in atentie pacienti cu fibromialgie a aratat ca folosirea saunei reduce durerea intre 33 si 77%. Durerile au continuat sa se amelioreze si la sase luni dupa incheierea studiului, cu pana la 68%.

Alte studii spun ca timpul petrecut in sauna stimuleaza producerea hormonului de crestere, in conditiile in care subiectii petrec doua sesiuni de cate 20 de minute in sauna, separate de o pauza de 30 de minute.

Totodata, statul in sauna determina transpiratul, chiar si in cazul celor care nu transpira in mod normal. Astfel, corpul este ajutat sa se detoxifieze.

Sfat: o sesiune de stat la sala este cu mult mai relaxanta daca folositi uleiul esential preferat!

 

sursa foto:pixabay

Atentie! Materialele prezentate pe blog-ul GreenBoutique au caracter pur informativ. Acestea nu se substituie sub nici o forma vizitelor medicale, sfatului medicului sau tratamentelor. Citind informatiile de pe acest site, utilizatorii inteleg ca folosirea acestuia, precum si aplicarea informatiilor, se face pe propriul lor risc. 

"Speranta de viata ar creste daca legumele ar mirosi ca si baconul. "
Doug Larson
© Copyright GreenBoutique.ro 2022. Toate drepturile rezervate. Operator de date cu caracter personal atestat de ANSPDCP, sub numarul 27545
 
PLATILE ONLINE LE PROCESAM IMPREUNA CU: