Prima pagina»Articole»Intoleranta la gluten: ce inseamna, ce mancam, ce nu mancam  
produse centifolia
ai un blog ? te asteptam in echipa noastra

Intoleranta la gluten: ce inseamna, ce mancam, ce nu mancam  

Reglementarile in vigoare obliga restaurantele sa treaca in dreptul meniului alergenii. Alte restaurante isi aleg un specific, cum ar fi cel vegan sau cel raw-vegan, in timp ce unele adauga meniuri separate, cu mancaruri preparate fara zahar, fara sare sau fara gluten.

 

De ce fara gluten? 

Glutenul este o proteina care se gaseste in grau. Prevalenta produselor de grau si a derivatelor din grau, mai ales cele procesate si rafinate, a dus la dezvoltarea unor intolerante sau a unor alergii la gluten, in cazul unui procentaj din populatie.

 

Boala celiaca 

Boala celiaca este o alergie la gluten, care se manifesta ca o problema digestiva severa. Din nefericire, numarul de oameni care sufera de aceasta boala este in continua crestere. 1 din 200 de persoane sufera de acoasta boala. Sansele ca aceasta boala sa se manifeste cresc, daca un membru al familei o are.

Boala celiaca apare mai ales la populatia din tarile care consuma multe produse din grau sau din derivate din grau – Italia, de exemplu. Boala poate fi activata la nastere, in cazul femeilor, in timpul sarcinii, din cauza stresului emotional, a operatiilor sau a unor infectii virale.

Odata aparuta, boala celiaca afecteaza absortia nutrientilor din intestin, ceea ce poate duce la malnutritie.

 

Posibile simptome la intoleranta la gluten 

  • Balonare, durere abdominala
  • Anxietate
  • Artrita
  • Durere a oaselor
  • Diaree cronica
  • Constipatie
  • Crestere ingreunata
  • Depresie
  • Oboseala
  • Infertilitate
  • Irascibilitate
  • Pierderea sarcinii
  • Dereglari menstruale
  • Amorteala extremitatilor
  • Osteoporoza
  • Exces de mucus
  • Scaun deschis la culoare
  • Iritatii ale pielii
  • Probleme ale gingiilor
  • Anemie
  • Pierdere in greutate
  • Greturi, varsaturi

 

Intoleranta la gluten

Intoleranta la gluten este de 30 de ori mai intalnita decat boala celiaca. 1 din 7 oameni au o sensibilitate la gluten, insa nu sufera de boala celiaca, desi simptomele sunt, deseori, asemanatoare.

 

Cauzele aparitiei bolii celiace si intolerantei la gluten 

In 1996, cele doua afectiuni, intoleranta la gluten si boala celiaca erau considerate a fi disfunctii genetice rare. Astazi, exista nenumarate cazuri raportate insa medicii avertizeaza ca exista si o multime de cazuri netratate sau nediagnosticate.

Exista numeroase studii care cauta sa afle cauza dezvoltarii acestor boli. Chris Masterjohn, editor la Cholesterol and Health, a dezvoltat trei teorii care duce la aparitia intolerantei la gluten:

  1. Unii dintre noi pot avea o gena care determina sistemul imunitar sa vada proteina din grau – glutenul – ca un microb.
  2. Administrarea antibioticelor si a anumitor alimente care distrig bacteriile probiotice.
  3. Diete cu un continut scazut de nutrienti, care pot interfera cu anumite celule de imunitate, care ataca proteinele.

 

Cum sa evitam glutenul 

Pentru a permite intestinelor sa isi revina si sa functioneze normal, evitati:

  • Graul – inclusiv arpacasul, secara si alte derivate ale acestora;
  • Produse din grau: toate tipurile de faina, griș
  • Bere, malt

In plus, graul este adaugat ca agent de afanare in alte produse alimentare procesate:

  • Lapte pentru cafea
  • Paste
  • Sos de soia
  • Cartofi prajiti
  • Dressing-uri pentru salata
  • Dulciuri
  • Guma de mestecat
  • Chips
  • Sos de tomate
  • Mustar
  • Maioneza
  • Cafea instant
  • Mixuri de orez

 

Cum apare glutenul pe etichetele alimentare

De cele mai multe ori, glutenul se gaseste in multe alimente, fara insa a fi precizat clar. Iata o serie de „deghizari” ale proteinei in alimente:

  • Proteina hidrolizata vegetala
  • Amidon
  • Mustar sau pudra de mustar
  • Monoglutamat de sodiu
  • Arome naturale
  • Concentrat de proteina de grau
  • Otet alb sau otet alb din cereale
  • Sirop de orez
  • Dextrina, malt, maltodextrina

 

Produse non-alimentare care contin gluten:

  • Lipiciul, timbrele, plicurile
  • Detergentul de rufe
  • Balsamul de buze
  • Lotiuni
  • Produse de machiaj
  • Medicamente
  • Apa de gura
  • Sampon
  • Sapun
  • Creme cu factor de protectie
  • Pasta de dinti

 

Alimente fara gluten

Asadar, daca glutenul este atat de prezent in vietile noastre, chiar si in afara ariei alimentare, ce alimente pot fi consumate in siguranta si nu au continut de gluten? In principiu, orice tip de legume sau fructe, care au o valoare nutritiva mult mai ridicata, comparativ cu cerealele:

  • Arorut
  • Legume
  • Hrisca
  • Amarant
  • Seminte
  • Nuci
  • Mei
  • Porumb
  • Cartofi
  • Tapioca
  • In
  • Quinoa
  • Orez salbatic
  • Orez nerafinat

 

sursa foto: pixabay

Atentie! Materialele prezentate pe blog-ul GreenBoutique au caracter pur informativ. Acestea nu se substituie sub nici o forma vizitelor medicale, sfatului medicului sau tratamentelor. Citind informatiile de pe acest site, utilizatorii inteleg ca folosirea acestuia, precum si aplicarea informatiilor, se face pe propriul lor risc. 

"Cel mai bun doctor ofera intotdeauna cat mai putine medicamente!"
Benjamin Franklin
© Copyright GreenBoutique.ro 2017. Toate drepturile rezervate. Operator de date cu caracter personal atestat de ANSPDCP, sub numarul 27545
 
PLATILE ONLINE LE PROCESAM IMPREUNA CU: