Reglementarile in vigoare obliga restaurantele sa treaca in dreptul meniului alergenii. Alte restaurante isi aleg un specific, cum ar fi cel vegan sau cel raw-vegan, in timp ce unele adauga meniuri separate, cu mancaruri preparate fara zahar, fara sare sau fara gluten.
De ce fara gluten?
Glutenul este o proteina care se gaseste in grau. Prevalenta produselor de grau si a derivatelor din grau, mai ales cele procesate si rafinate, a dus la dezvoltarea unor intolerante sau a unor alergii la gluten, in cazul unui procentaj din populatie.
Boala celiaca
Boala celiaca este o alergie la gluten, care se manifesta ca o problema digestiva severa. Din nefericire, numarul de oameni care sufera de aceasta boala este in continua crestere. 1 din 200 de persoane sufera de acoasta boala. Sansele ca aceasta boala sa se manifeste cresc, daca un membru al familei o are.
Boala celiaca apare mai ales la populatia din tarile care consuma multe produse din grau sau din derivate din grau – Italia, de exemplu. Boala poate fi activata la nastere, in cazul femeilor, in timpul sarcinii, din cauza stresului emotional, a operatiilor sau a unor infectii virale.
Odata aparuta, boala celiaca afecteaza absortia nutrientilor din intestin, ceea ce poate duce la malnutritie.
Posibile simptome la intoleranta la gluten
Intoleranta la gluten
Intoleranta la gluten este de 30 de ori mai intalnita decat boala celiaca. 1 din 7 oameni au o sensibilitate la gluten, insa nu sufera de boala celiaca, desi simptomele sunt, deseori, asemanatoare.
Cauzele aparitiei bolii celiace si intolerantei la gluten
In 1996, cele doua afectiuni, intoleranta la gluten si boala celiaca erau considerate a fi disfunctii genetice rare. Astazi, exista nenumarate cazuri raportate insa medicii avertizeaza ca exista si o multime de cazuri netratate sau nediagnosticate.
Exista numeroase studii care cauta sa afle cauza dezvoltarii acestor boli. Chris Masterjohn, editor la Cholesterol and Health, a dezvoltat trei teorii care duce la aparitia intolerantei la gluten:
Cum sa evitam glutenul
Pentru a permite intestinelor sa isi revina si sa functioneze normal, evitati:
In plus, graul este adaugat ca agent de afanare in alte produse alimentare procesate:
Cum apare glutenul pe etichetele alimentare
De cele mai multe ori, glutenul se gaseste in multe alimente, fara insa a fi precizat clar. Iata o serie de „deghizari” ale proteinei in alimente:
Produse non-alimentare care contin gluten:
Alimente fara gluten
Asadar, daca glutenul este atat de prezent in vietile noastre, chiar si in afara ariei alimentare, ce alimente pot fi consumate in siguranta si nu au continut de gluten? In principiu, orice tip de legume sau fructe, care au o valoare nutritiva mult mai ridicata, comparativ cu cerealele:
sursa foto: pixabay
Atentie! Materialele prezentate pe blog-ul GreenBoutique au caracter pur informativ. Acestea nu se substituie sub nici o forma vizitelor medicale, sfatului medicului sau tratamentelor. Citind informatiile de pe acest site, utilizatorii inteleg ca folosirea acestuia, precum si aplicarea informatiilor, se face pe propriul lor risc.