Prima pagina»Articole»Intre oalele clasice si gatitul in vase de ceramica
produse centifolia
ai un blog ? te asteptam in echipa noastra

Intre oalele clasice si gatitul in vase de ceramica

Acasa la bunici aveam oale si ulcele de lut, cateva tavi de tabla si niste paine facuta la test. Era cea mai buna mancare pe care am gustat-o vreodata si, cel mai probabil, si mai sanatoasa.

Astazi avem o varietate de vase. De la recipiente din plastic care pot fi puse si la cuptorul cu microunde, la oale sub presiune, tigai cu diverse invelisuri, tavi de yena sau silicon. E mancarea mai buna? Suntem mai sanatosi?

O comparatie intre oalele de metal, clasice, si vasele de ceramica ar fi total nedreapta. Asta pentru ca singurul lucru pe care il au in comun este faptul ca sunt niste vase de gatit.

Fiecare vine cu avantaje si dezavantaje, care tin de utilitate, rezistenta in timp, felul in care se curata si compatibilitatea cu electrocasnicele de acasa.

Totusi, specialistii recomanda mai mult ca niciodata gatitul in vase de lut sau ceramica. De ce prefera vasele din materiale naturale?

Iata  scurta lista!

 

Cand vine vorba de sanatate

Pe cat posibil, este de preferat sa nu ne expunem la substante toxice. Vasele din lut sau cermaica sunt fabricate din materiale naturale, non-toxice.

 

…sau de origine

In general, materialele folosite pentru vasele de ceramica sunt precizate pe eticheta. Provenienta lor este sigura, iar fabricarea lor nu implica substante toxice, care ar putea „migra” atunci cand gatim.

 

Reactia la alimente

Ceramica/lutul nu interfereaza sub nici o forma cu gustul sau savoarea mancarii. Si nici siguranta ei, adica nu au loc reactii de schimb si nu elibereaza substante toxice, nici macar atunci cand folosim mai multa sare sau cand gatim alimente acide.

 

Temperaturile ridicate

In general, vasele din ceramica sunt realizate prin coacere la temperaturi inalte. Asadar, acestea au o rezistenta sporita, fara ca materialul sa se deterioreze. In plus, nu reactioneaza la temperaturi inalte si nu degaja fumuri sau substante toxice.

 

Mancarea se gateste mai rapid

Unul din avantajele gatitului in vase de ceramica sau lut tine de timp. Asta pentru ca mancarea se coace si din interior si din exterior in acelasi timp.

 

sursa foto:pixabay

Atentie! Materialele prezentate pe blog-ul GreenBoutique au caracter pur informativ. Acestea nu se substituie sub nici o forma vizitelor medicale, sfatului medicului sau tratamentelor. Citind informatiile de pe acest site, utilizatorii inteleg ca folosirea acestuia, precum si aplicarea informatiilor, se face pe propriul lor risc. 

"Cel mai bun doctor ofera intotdeauna cat mai putine medicamente!"
Benjamin Franklin
© Copyright GreenBoutique.ro 2017. Toate drepturile rezervate. Operator de date cu caracter personal atestat de ANSPDCP, sub numarul 27545
 
PLATILE ONLINE LE PROCESAM IMPREUNA CU: