Mierea este produsul alimentar natural rezultat din activitatea albinelor de a recolta nectarul florilor si din munca acestora in interiorul stupului.
Albinele transforma nectarul in miere pe care o pastreaza in capacele din ceara. Mierea este principala sursa de carbohidrati pentru albine (se hranesc cu polen, miere si apa) si contine multi compusi necesari unui regim alimentar sanatos pentru organismul uman.
Mierea este tot mai mult in atentie ca produs benefic pentru sanatatea noastra. De altfel, aceasta a fost folosita in scopuri medicinale de mii de ani. Egiptenii din antichitate foloseau mierea pentru imbalsamare sau pentru tratarea ranilor. Totodata, mierea a fost utilizata pentru tratamentul arsurilor si infectiilor.
Mierea este bogata in zaharuri, precum glucoza si fructoza, dar contine si cantitati de vitamine, minerale, aminoacizi si antioxidanti, cum ar fi acizii fenolici si flavonoidele. Aceste elemente fac din miere un produs unic, natural si benefic pentru sanatate.
Ce face deosebita mierea de Manuka in comparatie cu mierea romaneasca, afli din randurile de mai jos.
Sursa din care albinele recolteaza nectarul, precum si aria geografica influenteaza foarte mult compozitia si diversele caracteristici ale mierii. Asa cum diferite fructe si legume au niveluri mai mici sau mai mari de compusi fenolici benefici, la fel si varietatea tipurilor de miere.
Nectarul florii arborelui de Manuka, originar in Noua Zeelanda, determina proprietatile unice ale acestei mieri, compusi speciali care o diferentiaza de cea romaneasca (de tei, rapita, floarea-soarelui, poliflora s.a.). Florile arborelui de Manuka sunt inflorite doar 2 - 6 saptamani pe an.
Compusii unici care alcatuiesc particularitatea mierii de Manuka - markerii de referinta sunt: leptosperina, DHA si metilglioxalul (MGO).
Capacitatea antimicrobiana a mierii a fost atribuita in principal prezentei peroxidului de hidrogen, un compus care, atunci cand este utilizat in concentratii scazute, poate contribui la vindecarea ranilor.
Peroxidul de hidrogen este produs din glucozoxidaza (o enzima) si compusii fenolici gasiti natural in miere.
Aciditatea mai ridicata a mierii este considerata, de asemenea, ca influenteaza activitatea antimicrobiana, deoarece multe bacterii nu pot supravietui in medii acide.
Un compus care contribuie la actiunea antimicrobiana a mierii se numeste Metilglioxal (MGO). Acesta se gaseste in concentratii ridicate doar in mierea de Manuka, produsa in Noua Zeelanda.
Concentratiile mari de MGO din miere de Manuka au facut ca aceasta sa devina populara, cunoscuta la nivel mondial.
Astfel, mierea de Manuka este folosita frecvent ca tratament topic pentru rani, arsuri si diferite afectiuni cutanate.
Desi mierea a fost folosita ca produs de sanatate timp de mii de ani, mai recent au fost facute studii care sa confirme potentialul sau de a reduce inflamatia. Diferitele tipuri de miere au fost testate in acest sens.
Proprietatea mierii de Manuka de a reduce inflamatia nu a fost atribuita unui compus, ci compozitiei si proprietatilor sale generale.
Mierea de Manuka este utilizata la scara larga pentru sustinerea sistemului imunitar, prevenirea racelilor, tratarea durerilor in gat sau a tusei, pentru incurajarea unui sistem digestiv sanatos.
Compozitia si proprietatile globale ale mierii de Manuka o fac pe aceasta un produs alimentar cu beneficii pentru sanatate, care ofera proprietati antioxidante, antiinflamatorii si antimicrobiene.
Prea putini consumatori stiu insa la ce sa se uite pentru a achizitiona miere de Manuka originala. Afla mai multe din randurile de mai jos!
Asa cum ai aflat din randurile de mai sus, exista un set de 3 compusi unici care masurati, atesta puritatea si calitatea mierii de Manuka (leptosperina, DHA si MGO).
Emblema UMF de pe eticheta borcanului cu miere de Manuka iti spune ca toti acesti 3 markeri de baza au fost masurati.
UMF
Unique Manuka Factor (UMF) este standardul care garanteaza ca produsul a fost testat inainte de a fi comercializat, ca este asadar original.
S-au masurat cei trei compusi:
Pe eticheta borcanului cu miere de Manuka originala vei intalni emblema UMF alaturi de una din cifrele 5+, 10+, 15+, 18+, 20+. Reprezinta sistemul de clasificare UMF care arata puterea antibacteriana a mierii de Manuka. Cu cat are proprietati antibacteriene mai mari, asadar un nivel mai mare de MGO, cu atat si numarul de rating creste.
Este important de retinut ca MGO este doar unul dintre cei trei factori care ofera proprietatile unice ale mierii de Manuka.
Pe eticheta trebuie urmarita emblema UMF, singura certificare care atesta puritatea, calitatea si autenticitatea mierii de Manuka.
Green Boutique iti ofera miere de Manuka originala, marca Comvita, certificata UMF, emblema afisata pe eticheta produsului. Ai certitudinea ca achizitionezi miere de Manuka de cea mai buna calitate, autentica.
Bucura-te de acest produs minunat cu intreaga familie!
Atentie! Materialele prezentate pe blog-ul GreenBoutique au caracter pur informativ. Acestea nu se substituie sub nici o forma vizitelor medicale, sfatului medicului sau tratamentelor. Citind informatiile de pe acest site, utilizatorii inteleg ca folosirea acestuia, precum si aplicarea informatiilor, se face pe propriul lor risc.