0735.692.270, 0732.404.207luni pana vineri intre orele 9 si 16
Produse Bio»Articole»Paste fara gluten, o alegere sanatoasa si gustoasa

Paste fara gluten, o alegere sanatoasa si gustoasa

Cand esti in cautarea unei mese sanatoase, rapide si foarte gustoase, nu ai nevoie de o zana care sa imprastie praf magic, ci de o reteta magica pe care sa o poti prepara chiar tu in propria bucatarie. Iar, pastele fara gluten se incadreaza perfect in ceea ce inseamna reteta sanatoasa, rapida si delicioasa. In plus, sunt prietenoase cu dieta, daca alegi sa le combini cu alimente sarace in calorii, asa cum sunt legumele sau ciupercile.

Ce este glutenul si cum se manifesta intoleranta la gluten?

Indiferent ca ai sau nu alergie la gluten, este important sa stii ce este acesta si de ce este recomandat sa-l consumi cu moderatie sau chiar deloc. Termenul de gluten, care in limba latina inseamna “lipici” se refera la doua grupuri de proteine - gluteninele si gliadinele - care se gasesc in cereale precum graul, orzul si secara. Datorita texturii lipicioase, glutenul este folosit intr-o multime de produse, de la cele de patiserie, pana la alimente precum painea, berea, sosurile, mezelurile sau salatele gata preparate, dar si in medicamente sau produse cosmetice.

Intoleranta la gluten sau boala celiaca afecteaza 1% din populatia lumii si poate debuta din copilarie, mai ales daca in familie exista o componenta genetica. Consumul de gluten de catre persoanele alergice declanseaza un raspuns imun care distruge mucoasa intestinului subtire si se poate manifesta prin aparitia unor simptome precum oboseala inexplicabila, tulburari de tranzit intestinal (diaree cronica, flatulenta, balonare), scadere in greutate, dermatite, dureri sau spasme articulare. Interferand cu absorbtia nutrientilor din alimente, glutenul poate provoca o serie de simptome negative secundare care pot duce la probleme grave de sanatate cum este osteoporoza, infertilitatea, leziunile nervoase si crizele convulsive.

Exista insa si persoane asimptomatice, care nu prezinta niciun simptom, dar al carui diagnostic poate fi pus in baza analizelor de laborator. Tratamentul este extrem de simplu, dar foarte radical, se recomanda excluderea glutenului din alimentație, dieta care trebuie respectata toata viata.

Daca in trecut erau foarte greu de gasit, in prezent exista o multime de produse fara gluten, de la paine pana la mult indragitele paste.

Beneficiile pastelor pentru organism

Originare din Italia, pastele sunt preparatul la care este imposibil sa nu-ti lase gura apa. Dar, pe langa gustul lor deosebit, pastele sunt si extrem de benefice pentru organism. Principalele lor atuuri sunt cresterea energiei si a starii de bine, datorita continutului mare de carbohidrati, care reprezinta sursa principala de combustibil pentru creier si muschi.

De asemenea, pe langa mentinerea starii de energie, pastele sunt sarace in colesterol, sare si grasimi rele, ceea ce le fac o alegere excelenta pentru bolnavii care sufera de afectiuni cardiovasculare. Prin aportul lor mare de acid folic, pastele integrale sunt un aliment excelent si pentru gravide in primul trimestru de sarcina, deoarece se stie ca vitamina B este importanta in procesul de dezvoltare si regenerare a celulelor.

Spaghetti, Tortellini, Penne, Farfalle, Fusili, Fettuccine, exista peste 80 de tipuri diferite de paste, insa ceea ce le face cu adevarat diferite este ingredientul din care acestea sunt facute. Se stie ca majoritatea pastelor sunt facute din faina de grau, insa exista o multime de alte ingrediente din care sunt facute. Exista astfel paste din naut - o sursa excelenta de fibre, vitamine B6 şi B9, acid folic, mangan, proteine si minerale, paste din faina de linte - o sursa importanta de proteine vegetale, paste din orez - recomandate în special celor cu intolerante alimentare, paste din hrisca - usor digerabile de organism sau paste din porumb  - cu un indice caloric extrem de scazut, ceea ce le face ideale in dietele de slabire.

Secretul popularitatii pastelor consta pe de-o parte in faptul ca sunt extrem de gustoase, dar deopotriva datorita versatilitatii lor, astfel incat este imposibil sa nu gasesti cel putin o reteta pe gustul tau. Specialistii in nutritie recomanda ca aproximativ 60% din necesarul zilnic caloric sa provina din carbohidrati de calitate, astfel pastele integrale si pastele fara gluten avand un indice glicemic scazut asigura puntea de legatura catre alte alimente sanatoase pe care le poti consuma impreuna.

 

Atentie! Materialele prezentate pe blog-ul GreenBoutique au caracter pur informativ. Acestea nu se substituie sub nici o forma vizitelor medicale, sfatului medicului sau tratamentelor. Citind informatiile de pe acest site, utilizatorii inteleg ca folosirea acestuia, precum si aplicarea informatiilor, se face pe propriul lor risc.

 

"Speranta de viata ar creste daca legumele ar mirosi ca si baconul. "
Doug Larson
© Copyright GreenBoutique.ro 2019. Toate drepturile rezervate. Operator de date cu caracter personal atestat de ANSPDCP, sub numarul 27545
 
PLATILE ONLINE LE PROCESAM IMPREUNA CU: