0735.692.270, 0732.404.207luni pana vineri intre orele 9 si 16
Produse Bio»Articole»Reinventeaza-ti stilul de viata cu 3 retete in care poti folosi acum produse fara gluten

Reinventeaza-ti stilul de viata cu 3 retete in care poti folosi acum produse fara gluten

Crampe, balonare, migrene, oboseala. Iti sunt cunoscute aceste simptome? Alergia la gluten sau boala celiaca pot fi una dintre cauze. Exista persoane pentru care o portie de paste le poate provoca toate manifestarile de mai sus. Ei sunt cei care au alergie sau sensibilitate la gluten. Mai sunt insa și cei care nu pot tolera nici macar o cantitate extrem de mica de gluten si pentru care o felie de paine le afecteaza dramatic imunitatea, cu consecinte importante asupra organismului precum infertilitatea, osteoporoza si chiar cancerul la stomac. Acestia sunt bolnavii de celiachie.

 

Glutenul, o proteina care se gaseste in grau, secara si orz, este vinovat de aceasta sensibilitate. Daca majoritatea oamenilor nu au nicio problema atunci cand mananca alimente precum painea sau pastele, in cazul persoanelor cu predispozitie genetica, glutenul stimuleaza sistemul imunitar intr-un mod anormal ceea ce duce la distrugerea mucoasei intestinale.

Din pacate, nu exista tratament medicamentos pentru boala celiaca in prezent. Singura metoda de terapie este eliminarea din dieta a tuturor alimentelor cu gluten. Consumand doar produse fara gluten (grau, secara, orz si ovaz), intestinul se vindeca, iar simptomele dispar.

 

Desi, la prima vedere, pare ca persoanele cu intoleranta la gluten par a fi „condamnate” la o viata fara gust, in realitate exista o multime de produse fara gluten care inlocuiesc cu succes faina de grau de exemplu. Iti aratam 3 mancaruri extrem de savuroase pe care le poti prepara cu produse fara gluten:

 

 

  • Tarta cu faina de cocos si zmeura

 

 

Faina de cocos este un produs fara gluten si o alternativa sanatoasa pentru faina clasica din grau. In plus, faina de cocos contine acid lauric, o grasime saturata sanatoasa care intareste sistemul imunitar, scade nivelul colesterolului si contribuie la sanatatea si frumusetea pielii.

Retete-cu-produse-fara-gluten-Tarta-cu-zmeura-Green-Boutique-blog.jpg (972 KB)

Ingrediente blat (4 portii)

  • 200g unt
  • 2 oua
  • 80 g faina de cocos
  • 1-3 lingurite miere
  • 1 varf de sare

Mod de preparare blat

  • Intr-un bol batem ouale cu un tel si le amestecam cu untul, mierea si sarea.
  • Adaugam faina si framantam pana aluatul devine omogen si legat, ca la pizza.
  • Intindem blatul si il modelam in functie de forma dorita (o singura forma mare sau 4 mici). Formele din silicon nu necesita ungere.

 

Ingrediente umplutura

  • 500 gr zmeura congelata sau proaspata
  • 150 g zahar tos
  • 40 g amidon de porumb
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • 1 varf de sare

Mod de preparare pentru umplutura

  • Fructele se lasa la decongelat.
  • Odata ce zmeura s-a decongelat se amesteca ingredinetele impreuna.

 

Pentru a face o tarta cu aspectul de gratar, aluatul se imparte in doua. Se intinde bine, se ia o foaie si se aseaza cu grija in tava. Cealalta foaie se taie in fasii lungi care “se impletesc”, practic o fasie va veni dedesubt si una deasupra si tot asa. Se unge impletitura cu un ou batut si se baga in cuptorul deja incins la 190 grade Celsius timp de 30-35 de minute.

 

  1.  Quiche cu faina integrala de orez si branza de capra

 

Faina integrala de orez este un produs fara gluten si este o sursa importanta de proteine, fibre, vitamine si minerale. Pentru a realiza un delicios quiche cu branza de capra ai nevoie de:

 

Ingrediente

  • 300 gr faina integrala de orez
  • 150 gr unt rece
  • 100 gr crema de branza de capra
  • 10 linguri de apa rece
  • 500 gr rosii cherry
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 3 oua
  • 300 ml smantana
  • 50 ml lapte
  • o legatura de patrunjel
  • sare
  • piper

Retete-cu-produse-fara-gluten-Green-Boutique-blog.jpg (1.00 MB)

Mod de preparare

 

  • Se pregateste aluatul amestecand faina cu untul taiat bucatele. Trebuie amestecat totul pana cand se obtin niste firimituri. Untul nu trebuie sa se topeasca.
  • Adauga apa rece si amesteca iar, pana cand se obtine un aluat omogen. Aluatul nu trebuie framantat prea mult. Apoi se inveleste in folie alimentara si se baga la frigider pentru 20 de minute.
  • Se spala rosiile si se pun in tava la cuptor, cu putina sare, piper si ulei de masline, timp de 30 de minute, pana cand se inmoaie, dar isi pastreaza forma.
  • Aluatul din frigider se intinde cu un sucitor in forma tavii. Grosimea ar trebui sa fie de aproximativ jumatate de centimetru.
  • Blatul intins se pune in tava si se inteapa cu o furculita. Se aseaza peste aluat hartie de copt si ceva greu (monede) care sa tina aluatul plat si sa nu-i permita sa se umfle in timpul coacerii. Trebuie sa stea in cuptor la 170 grade cam 15 minute, dupa care se scoate hartia de copt cu obiectul greu si se mai lasa in tava inca 5 minute in cuptor.
  • Intre timp, se pregateste umplutura. Ouale se bat cu un tel (cat sa se amestece bine), se adauga smantana, apoi laptele, crema de branza, patrunjelul, sare si piper.
  • Pe crusta tartei se pun rosiile coapte si apoi se toarna compozitia de branza.
  • Tarta se baga la cuptor, tot la 160-170 de grade timp de 30-40 de minute pana cand se incheaga compozitia.

 

  1. Biscuiti cu faina de quinoa si faina de migdale

 

Faina de quinoa este un produs fara gluten si are proprietati nutritive valoroase, care ofera energie organismului, de aceea a devenit unul dintre produsele apreciate de sportivi. Pentru a face biscuitii cu faina de quinoa si faina de migdale ai nevoie de:

 

Ingrediente

  • 125 g faina de quinoa
  • 150 g faina de migdale
  • 150 g miere (jumatate de cana)
  • 2 linguri ulei de cocos
  • 1 varf de sare
  • 1/2  plic praf de copt

Retete-cu-produse-fara-gluten-Biscuiti-cu-migdale-Green-Boutique-blog.jpg (500 KB)

Mod de preparare

  • Se pun intr-un bol toate ingredientele si se amesteca pana se obtine un praf faramicios.
  • Se pune aluatul la frigider timp de 15-20 de minute.
  • Se intinde cu sucitorul intre doua hartii de copt pana se obtine o foaie fina cu o grosime de jumatate de centimetru.
  • Se taie biscuitii in formele dorite, in principiu ar trebui sa se obtina cam 20 biscuiti.
  • Se lasa la cuptor intre 15-20 de minute pana se rumenesc.

 

Exista o multime de mancaruri absolut delicioase pe care le poti obtine cu ajutorul produselor fara gluten. Sanatatea inseamna viata ta. Corpul tau este “aparatul” cel mai important de care trebuie sa ai grija, asadar ofera-i combustibilul potrivit pentru a te purta oriunde unde iti doresti. Alege produsele fara gluten de pe GreenBoutique.ro si experimenteaza!

 

Atentie! Materialele prezentate pe blog-ul GreenBoutique au caracter pur informativ. Acestea nu se substituie sub nici o forma vizitelor medicale, sfatului medicului sau tratamentelor. Citind informatiile de pe acest site, utilizatorii inteleg ca folosirea acestuia, precum si aplicarea informatiilor, se face pe propriul lor risc.

"Daca mai multi dintre noi am pretui mancarea, bucuria si muzica in schimbul aurului, am avea parte de o lume mai fericita."
J. R. R. Tolkien
© Copyright GreenBoutique.ro 2019. Toate drepturile rezervate. Operator de date cu caracter personal atestat de ANSPDCP, sub numarul 27545
 
PLATILE ONLINE LE PROCESAM IMPREUNA CU: