Crampe, balonare, migrene, oboseala. Iti sunt cunoscute aceste simptome? Alergia la gluten sau boala celiaca pot fi una dintre cauze. Exista persoane pentru care o portie de paste le poate provoca toate manifestarile de mai sus. Ei sunt cei care au alergie sau sensibilitate la gluten. Mai sunt insa și cei care nu pot tolera nici macar o cantitate extrem de mica de gluten si pentru care o felie de paine le afecteaza dramatic imunitatea, cu consecinte importante asupra organismului precum infertilitatea, osteoporoza si chiar cancerul la stomac. Acestia sunt bolnavii de celiachie.
Glutenul, o proteina care se gaseste in grau, secara si orz, este vinovat de aceasta sensibilitate. Daca majoritatea oamenilor nu au nicio problema atunci cand mananca alimente precum painea sau pastele, in cazul persoanelor cu predispozitie genetica, glutenul stimuleaza sistemul imunitar intr-un mod anormal ceea ce duce la distrugerea mucoasei intestinale.
Din pacate, nu exista tratament medicamentos pentru boala celiaca in prezent. Singura metoda de terapie este eliminarea din dieta a tuturor alimentelor cu gluten. Consumand doar produse fara gluten (grau, secara, orz si ovaz), intestinul se vindeca, iar simptomele dispar.
Desi, la prima vedere, pare ca persoanele cu intoleranta la gluten par a fi „condamnate” la o viata fara gust, in realitate exista o multime de produse fara gluten care inlocuiesc cu succes faina de grau de exemplu. Iti aratam 3 mancaruri extrem de savuroase pe care le poti prepara cu produse fara gluten:
Faina de cocos este un produs fara gluten si o alternativa sanatoasa pentru faina clasica din grau. In plus, faina de cocos contine acid lauric, o grasime saturata sanatoasa care intareste sistemul imunitar, scade nivelul colesterolului si contribuie la sanatatea si frumusetea pielii.
Ingrediente blat (4 portii)
Mod de preparare blat
Ingrediente umplutura
Mod de preparare pentru umplutura
Pentru a face o tarta cu aspectul de gratar, aluatul se imparte in doua. Se intinde bine, se ia o foaie si se aseaza cu grija in tava. Cealalta foaie se taie in fasii lungi care “se impletesc”, practic o fasie va veni dedesubt si una deasupra si tot asa. Se unge impletitura cu un ou batut si se baga in cuptorul deja incins la 190 grade Celsius timp de 30-35 de minute.
Faina integrala de orez este un produs fara gluten si este o sursa importanta de proteine, fibre, vitamine si minerale. Pentru a realiza un delicios quiche cu branza de capra ai nevoie de:
Ingrediente
Mod de preparare
Faina de quinoa este un produs fara gluten si are proprietati nutritive valoroase, care ofera energie organismului, de aceea a devenit unul dintre produsele apreciate de sportivi. Pentru a face biscuitii cu faina de quinoa si faina de migdale ai nevoie de:
Ingrediente
Mod de preparare
Exista o multime de mancaruri absolut delicioase pe care le poti obtine cu ajutorul produselor fara gluten. Sanatatea inseamna viata ta. Corpul tau este “aparatul” cel mai important de care trebuie sa ai grija, asadar ofera-i combustibilul potrivit pentru a te purta oriunde unde iti doresti. Alege produsele fara gluten de pe GreenBoutique.ro si experimenteaza!
Atentie! Materialele prezentate pe blog-ul GreenBoutique au caracter pur informativ. Acestea nu se substituie sub nici o forma vizitelor medicale, sfatului medicului sau tratamentelor. Citind informatiile de pe acest site, utilizatorii inteleg ca folosirea acestuia, precum si aplicarea informatiilor, se face pe propriul lor risc.