0735.692.270, 0732.404.207luni pana vineri intre orele 9 si 16
Produse Bio»Articole»Savoare pentru mancarea vegana: 6 condimente cu proprietati terapeutice

Savoare pentru mancarea vegana: 6 condimente cu proprietati terapeutice

Ne plac pentru ca dau savoare mancarurilor, fara a sti de multe ori ca multe dintre condimentele pe care le folosim zi de zi au proprietati terapeutice. Aceste prafuri aromatice utilizate astazi cu mare succes in gastronomie au fost folosite de foarte multa vreme ca leacuri miraculoase. Nucsoara a fost folosita in anul 1600 ca remediu impotriva ciumei, in timp ce ghimbirul, chimenul si coriandrul erau recomandate ca plante afrodisiace.

Dovezile stiintifice sunt cele care au confirmat ca datorita substantelor continute, nu doar gustul mancarurilor devine mai bun, ci faptul ca au un rol benefic asupra organismului. Iata 6 dintre cele mai pretioase condimente din intreaga lume si motivele pentru care ar trebui si tu sa le introduci in alimentatie:

1. Ghimbirul, benefic in raceala, indigestie sau stare de greata

Una dintre mirodeniile extrem de apreciate din cele mai vechi timpuri, cu care se facea comert, odata cu inaugurarea drumului spre India, a fost ghimbirul. Extrem de apreciat de bucataria orientala datorita gustului sau puternic aromat si iute, radacina de ghimbir este folosita ca suport in medicina integrativa deoarece contine uleiuri esentiale de gingerol, zinghiberina, borneol si cineol, de asemenea mai contine fenoli, mucilagii, rasini, dar si multe minerale si vitamine importante pentru sanatate precum: potasiu, zinc, calciu, magneziu, vitamina B6, vitamina C si vitamina D.

Datorita proprietatilor antiemetice, ghimbirul este recomandat in stari de rau si greata, in caz de rau de miscare, rau de altitudine sau rau de mare, pentru ca stimuleaza secretia gastrica. De asemenea, are efect antialgic, sedativ si antipiretic, stimuland transpiratia, de aceea este recomandat la debutul racelilor si gripei sub forma de ceai de ghimbir sau pudra de ghimbir presarata in supa. Ghimbirul trebuie consumat in cantitati moderate deoarece poate irita mucoasa stomacului, in special in cazul persoanelor care sufera de probleme gastrice, dar poate duce si la aparitia tulburarilor de ritm cardiac.

2. Turmericul stimuleaza sistemul imunitar

Cunoscut si sub denumirea de curcuma, turmericul este un condiment cu proprietati antioxidante extraordinare. Extras din radacina plantei Curcuma Longa, turmericul este considerat un medicament naturist datorita multiplelor sale beneficii. Avand proprietati antioxidante, curcumina, substanta care ii ofera turmericului culoarea galben-portocalie, previne aparitia mai multor tipuri de cancer, precum cancerul de colon, impiedicand raspandirea si inmultirea celulelor canceroase.

Cercetatari stiintifice in domeniu au dovedit faptul ca turmericul poate reduce rezistenta la insulina si implicit poate contribui la reglarea nivelului de insulina din organism. De asemenea, datorita proprietatilor antibacteriene, antivirale si antifungice, turmericul este un aliat al organismului in lupta cu raceala sau chiar gripa. Mai mult decat atat, s-a descoperit in compozitia turmericului o substanta numita lipopolizaharida care ajuta in procesul de stimulare a sistemului imunitar.

3. Curry, condimentul anticancer

O pudra de culoare rosiatica a fost considerata miraculoasa in cazul bolnavilor de cancer. Curry este o pulbere formata dintr-un amestec de condimente, printre care turmeric, chimen si pulbere de chili care poate varia ca gust si intensitate, de la usor picant la foarte picant. Deoarece curry contine turmeric, el detine unele dintre beneficiile nutritionale ale acestuia, dar difera in continutul de vitamine și minerale.

Desi turmericul este mai bogat in magneziu si fier, pudra de curry ofera un avantaj nutritional cand vine vorba de vitamina E. Fiecare lingura oferă 1,6 miligrame de vitamina E sau 11% din necesarul zilnic de vitamina E, in timp ce o lingura de turmeric contine doar 0,4 miligrame de vitamina E sau 3% din doza zilnica recomandata. Alfa-tocoferolul, cel mai activ tip de vitamina E si forma de vitamina E gasita in curry, actioneaza ca un antioxidant. De asemenea, ajuta celulele “sa comunice” intre ele, acest rol fiind foarte important pentru a mentine tesuturile sanatoase. In plus, vitamina E din curry regleaza activitatea trombocitelor care au rol in coagularea sangelui.

4. Carob sau roscove, alternativa nonalergica la cacao

Pastaile de carob, cunoscute si sub numele de roscove, provin de la un copac cunoscut sub numele de “painea Sfantului Ioan”, datorita beneficiilor sale pentru sanatate. Pudra de carob sau de roscove este o alternativa excelenta la cacao, deoarece este nonalergica, iar din punct de vedere nutritional contine mai multi carbohidrati si fibre, dar nu are atat de multe grasimi saturate. In compozitia pudrei de carob vei gasi complexul de vitamine B, cat si minerale precum potasiu, magneziu si sodiu. In ceea ce priveste continutul de calciu, se pare ca roscovele contin o cantitate de 3 ori mai mare decat pudra de cacao, in plus pudra de carob nu contine cafeina sau teobromina, ceea ce o face un aliment excelent chiar si pentru copiii mici.

5. Nucsoara, doctorul inimii

Cu un gust dulce-iute si o aroma fina de portocale, lamaie si camfor, care aminteste de sarbatori, nucsoara nu este o nuca asa cum ii spune numele, ci este pudra rezultata din samburele unui fruct asemanator cu piersica. Nucsoara este un condiment folosit atat in preparatele dulci, dar si sarate, insa este si un adevarat medicament naturist folosit de mii de ani in medicina orientala. Continutul mare de potasiu relaxeaza vasele de sange, reducand astfel tensiunea arteriala si prevenind aparitia varicelor. De asemenea, este un remediu excelent impotriva bolilor reumatismale datorita efectului antiinflamator.

6. Chimen negru, remediu naturist pentru mai mult de 40 de boli

Chimenul negru sau negrilica, asa cum mai este denumit, este o samanta neagra, foarte mica, similara cu macul, dar cu proprietati terapeutice remarcabile. Desi apare ca fiind folosit din cele mai vechi timpuri, peste 450 de cercetari stiintifice efectuate inca din 1964 atesta proprietatile curative remarcabile. Printre cele mai cunoscute efecte benefice se numara: reducerea glicemiei in cazul bolnavilor de diabet zaharat (extractul de timochinona in doze mici are un efect de scadere a zaharului si ameliorare asupra regenerarii insulelor pancreatice), actiune puternica asupra infectiei cu helicobacter pylori, reducerea convulsiilor (un studiu efectuat in 2007 asupra copiilor epileptici, care nu au reactionat la tratamentul medicamentos conventional, a aratat ca extractul apos de timochinona a redus semnificativ actiunea epileptica), efecte antiasmatice, anticancerigene si antipsoriazis.

Dincolo de gustul extraordinar pe care-l dau mancarurilor, exista dovezi medicale care contesta puterea vindecatoare a condimentelor. Pentru a tine la distanta diverse probleme medicale, condimenteaza-ti mancarea cu aceste prafuri aromate, extrem de valoroase, si vei avea parte de dublu beneficiu: mancare savuroasa si sanatate.


Atentie! Materialele prezentate pe blog-ul GreenBoutique au caracter pur informativ. Acestea nu se substituie sub nici o forma vizitelor medicale, sfatului medicului sau tratamentelor. Citind informatiile de pe acest site, utilizatorii inteleg ca folosirea acestuia, precum si aplicarea informatiilor, se face pe propriul lor risc.

"Prima bogatie este sanatatea! "
Ralph Waldo Emerson
© Copyright GreenBoutique.ro 2019. Toate drepturile rezervate. Operator de date cu caracter personal atestat de ANSPDCP, sub numarul 27545
 
PLATILE ONLINE LE PROCESAM IMPREUNA CU: