Uleiul de cocos a castigat foarte repede popularitate. Pus in vanzare sub forma solida, in borcane, este un super-aliment datorita substantelor nutritive diferite foarte bune pentru intreg organismul. Multe dintre beneficiile uleiului de cocos pentru sanatate provin din acizii grasi, dar atentie, nu reprezinta grasimea de care sa ne ferim. Utilizarea uleiului de nuca de cocos pentru gatit inseamna utilizarea unei cantitati recomandate de grasimi sanatoase, esentiale pentru stimularea functiei cerebrale. A opta pentru ulei de cocos virgin este cu certitudine o alegere sanatoasa, mai buna decat uleiul vegetal standard.
Uleiul de cocos este folosit atat la gatit, cat si pentru uzul extern in ingrijirea pielii si a parului.
Este important sa se faca deosebirea intre uleiul de cocos standard si uleiul de cocos virgin, diferenta care se datoreaza in principal metodei de extractie. In cazul celui dintai, uleiul de cocos obisnuit, produs in masa, cunoscut si sub numele de ulei de cocos rafinat, se obtine prin procesul de compresie la rece sau macinarea la rece a miezului de nuca de cocos care in prealabil a fost scos din coaja si uscat (cu ajutorul focului, la soare sau in cuptoare). Copra este numele acestui miez uscat care nu este comestibil si care este rafinat pentru a fi produs uleiul de cocos.
In schimb, uleiul de cocos virgin (nerafinat) este extras din lapte de nuca de cocos rezultat din nuca de cocos proaspata. Apoi, cu ajutorul unor procese ca fermentarea, separarea prin centrifugare, refrigerare si actiunea enzimelor, din ulei este eliminata apa sau umiditatea. Exista si situatia in care uleiul proaspat de nuca de cocos se fierbe pentru ca prin evaporare sa fie obtinut produsul finit, ulei de cocos virgin.
Prin urmare, in cazul uleiului de cocos virgin, materia prima si procesul de extractie nu implica caldura. Companiile de renume care fabrica ulei de cocos au o atentie deosebita pentru ca miezul si laptele de nuca de cocos sa nu fie expuse la caldura sau la lumina soarelui pe parcursul intregului proces. In unele cazuri, uleiul de nuca de cocos este obtinut direct prin comprimarea la rece a miezului moale al nucii de cocos proaspete.
Uleiul de cocos virgin rezultat prin procesul de compresie la rece este considerat mai bun decat cel extras prin metoda de fermentatie, deoarece acesta din urma are un continut de umiditate usor mai mare.
Ulei de cocos bio inseamna ulei prin presare la rece obtinut din miezul proaspat si matur de nuca de cocos organica. Termeni precum bio, organic sau ecologic, toti acestia spun ca respectivul producator foloseste ingrediente 100% naturale, agricultorii nu utilizeaza pesticide chimice sau erbicide si nu cresc plante modificate genetic. Vei intalni de asemenea titlul de ulei de cocos organic virgin care inseamna acelasi lucru pozitiv, un ulei rezultat din nuca de cocos crescuta natural.
Pentru ca nu este expus caldurii si este extras din nuca de cocos proaspata, asadar cu un proces de extractie diferit, uleiul de nuca de cocos virgin ofera beneficii mult mai mari fata de uleiul de cocos obisnuit.
Uleiul de cocos virgin are un continut mai mare de vitamine, antioxidanti, minerale, acizi grasi cu lanturi medii (care ofera beneficii organismului), gust si parfum diferit si chiar un aport mai mare de proteine.
De retinut si faptul ca uleiul de cocos are durata mare de valabilitate.
Potrivit Comunitatii Asiatice si a Pacificului de Nuca de Cocos (APCC) care a stabilit standardele pentru uleiul de nuca de cocos, nu exista o mentiune speciala, suplimentara despre uleiul de nuca de cocos extravirgin. Referinta la un ulei de cocos extravirgin inseamna intr-adevar calitate foarte buna, extra (adica un ulei nerafinat, rezultat din miezul de nuca proaspat). Termenul a fost a fost folosit si se foloseste din considerente de marketing.
In concluzie, nu exista nicio diferenta intre uleiul de nuca de cocos virgin si cel denumit extravirgin. Asa cum am mentionat mai sus, exista doua tipuri mari de procese pentru realizarea uleiului de cocos, cel obisnuit, care este rafinat, produs din Copra si cel virgin, nerafinat produs din miezul proaspat.
Uleiul de nuca de cocos extravirgin trebuie considerat ulei de nuca de cocos virgin. Este un ulei de cocos nerafinat, este rezultat prin presarea la rece a miezului de nuca de cocos proaspata si matura, fara a fi utilizata caldura. Acest proces asigura pastrarea intacta a aromelor, a nutrientilor si a grasimilor sanatoase.
Prin urmare, nu exista o definitie sau un standard legal pentru termenul extravirgin. Un ulei de cocos de calitate superioara este un ulei de cocos virgin.
Vei intalni titlul ulei de cocos virgin organic, care iti spune ca produsul a respectat cele mai inalte standarde pentru un rezultat de calitate superioara.
Dupa cum bine stim, produsele de calitate, naturale au un pret mai ridicat, lucru care se aplica si in cazul uleiului de cocos. Prin urmare, un ulei de cocos virgin are un pret mai mare decat uleiul de cocos obisnuit, lucru datorat procesului de productie mult mai elaborat si a beneficiilor cu mult mai mari oferite organismului.
Green Boutique, magazinul online de produse bio, iti ofera ulei de cocos virgin de la producatori care respecta cu strictete regulile procesului de productie pentru maxim de beneficii oferite consumatorilor, inclusiv raportul calitate-pret. Astfel, sunt producatori cu standard inalt de calitate si angajament. Este aleasa nuca de cocos proaspata care garanteaza cea mai buna aroma, parfum si puritate.
Una dintre cele mai bune alegeri pentru regimul alimentar este uleiul de cocos virgin. Acizii grasi continuti sunt transformati in energie si nu sunt depozitati in organism sub forma de grasimi. Numeroasele beneficii pe care le ofera uleiul de cocos, l-au transformat pe buna dreptate intr-o alegere preferata a tot mai multor persoane din intreaga lume.
Este ideal ca remediu pentru parul uscat sau cu matreata. Il regenereaza, ii ofera stralucire si hidrateaza scalpul. Poti folosi asadar uleiul de cocos ca un balsam natural sau masca de par, in locul produselor obisnuite care contin substante chimice. Este dorinta tuturor femeilor sa aiba par plin de vitalitate si fara varfuri deteriorate. Uleiul de cocos reprezinta un remediu ideal.
Poti folosi ulei de cocos pentru a mentine pielea hidratata, neteda si tanara. Este recomandat pentru pielea uscata.
S-a demonstrat ca uleiul de cocos imbunatateste hidratarea pielii si nivelul lipidelor de pe suprafata pielii. Un continutul de lipide al pielii imbunatatit inseamna ca pielea va putea produce in mod natural uleiurile suplimentare de care are nevoie, lucru pe care cremele hidratante nu reusesc sa il ofere.
Uleiul de nuca de cocos este ideal pentru a fi folosit ca lotiune dupa dus sau in cazul in care pielea a fost prea mult expusa la soare ori a avut loc chiar o arsura. Proprietatile antibacteriene ale uleiului de cocos ajuta ca ranile sa nu se infecteze. Totodata, ajuta la calmarea afectiunilor precum eczema sau psoriazis.
Poate suna bizar ca un ulei cu un continut de grasimi saturate poate fi benefic pentru a pierde in greutate. Proprietatile uleiului de cocos sunt cele care fac posibil acest lucru. Trebuie cunoscut faptul ca nu toate grasimile saturate sunt la fel. Uleiul de nuca de cocos contine trigliceride cu lant mediu (Medium Chain Triglycerides > MCT), in loc de acizi grasi cu lant lung. Organismul le metabolizeaza diferit fata de grasimile intalnite in carne si branzeturi.
Acizii grasi cu lant mediu (MCT) din uleiul de nuca de cocos te ajuta sa arzi mai multa grasime, deoarece merg direct de la tractul digestiv la ficat, corpul ii poate folosi ca o sursa de energie rapida. Consumul aceleiasi cantitati de calorii din trigliceride cu lant mediu (MCT), in loc de acizi grasi cu lant lung te face sa arzi cu pana la 5% mai multe calorii pe zi.
Uleiul de nuca de cocos te ajuta, de asemenea la reducerea apetitului. Studiile au aratat ca persoanele care isi iau un apaort mare de acizi grasi cu lant mediu la micul dejun au consumat mai putine calorii in restul zilei (fara a incerca constient sa isi reduca aportul caloric), lucru datorat modului in care acesti MCT sunt metabolizati de organism.
Nu in ultimul rand, uleiul de nuca de cocos si multe preparate facute cu acesta sunt dulci in mod natural. Prin urmare, iti satisfaci pofta de dulce fara sa dai peste cap dieta, fara sa apelezi la ciocolata.
Proprietatile antibacteriene ale uleiului de cocos il fac pe acesta sa fie o modalitate foarte buna pentru a mentine o dantura sanatoasa. Reduce respiratia urat mirositoare si contribuie la prevenirea aparitiei cariilor.
Stim cu totii ca ni se spune ca laptele imbunateste aportul de calciu pentru o sanatate o oaselor si a dintilor. Uleiul de nuca de cocos virgin este mult mai puternic din acest punct de vedere si ofera astfel o contributie semnificativa pentru sanatatea danturii.
Uleiul de cocos contine acid lauric care ajuta la lupta impotriva bacteriilor si face extrem de dificila supravietuirea virusilor si a ciupercilor.
Multe dintre problemele de sanatate moderne (de la micoza piciorului si pana la problemele digestive) sunt cauzate de excesul de bacterii, ciuperci si virusi. Cu un continut foarte ridicat de acid lauric, uleiul de cocos contribuie la prevenirea acestor probleme. Este un adjuvant inclusiv in combaterea infectiilor cu stafilococi.
Acizii grasi cu lant mediu (MCT) contribuie la concentrarea si performanta mentala, ei se deplaseaza de la tractul digestiv direct la ficat si se transforma in cetone (corpi energetici cetonici). Ficatul elibereaza asadar cetonele in sange. Prezente in intreg corpul sunt sursa de energie pentru creier, muschi si inima.
Nivelurile ridicate de colesterol sunt problematice pentru sanatate. Ele determina artere infundate si boli cardiace. Asadar, este normal sa vrei sa reduci nivelul de colesterol si sa te concentrezi pe un stil de viata sanatos. Grasimile saturate provoaca niveluri ridicate de colesterol, insa nu este cazul cand intra in discutie uleiul de cocos. Asa cum am mentionat, acizii grasi din uleiul de cocos sunt cu lant mediu. Ei ajuta la scaderea colesterolului rau (LDL) si imbunatatesc nivelul colesterolului bun (HDL), deci contribuie la mentinerea unui nivel de colesterol optim.
Un alt beneficiu este ca ajuta la reducerea tensiunii arteriale, care daca este foarte ridicata are ca factori de risc infarctul, atacul de cord sau accidentul vascular cerebral.
Uleiul de cocos contine acid lauric care atunci cand este digerat se transforma in monolaurina si absorbit de organism are beneficii pentru sanatate. Unul dintre acestea este capacitatea de a imbunatati sistemul imunitar, astfel incat sa nu ne confruntam cu virusuri, boli si infectii.
Acidul lauric este prezent in laptele matern. Cu exceptia acestuia, uleiul de cocos este cea mai bogata sursa naturala din lume de acid lauric. Astfel, uleiul de cocos ajuta la stimularea sistemului imunitar al organismului. Combaterea virusilor si a bolilor se face mult mai usor.
Exista o varietate de moduri in care se poate folosi uleiul de nuca de cocos, la gatit, pentru ingrijirea zilnica a pielii, pentru tratarea vreunei raceli sau pentru grabirea vindecarii unei arsuri. Afla mai multe din randurile de mai jos.
Contraindicatii ulei de cocos - Uleiul de nuca de cocos contine acizi grasi cu lanturi medii cu multe beneficii pentru organism. Este important ca pentru o alimentatie completa sa fie consumate si alte tipuri de grasimi, ca de exemplu acizi grasi esentiali.
De mentionat este si faptul ca exista persoane care sunt alergice la nuca de cocos sau prezinta intoleranta, motiv pentru care nu va fi consumat uleiul de cocos.
Alte utilizari:
Atentie! Materialele prezentate pe blog-ul GreenBoutique au caracter pur informativ. Acestea nu se substituie sub nici o forma vizitelor medicale, sfatului medicului sau tratamentelor. Citind informatiile de pe acest site, utilizatorii inteleg ca folosirea acestuia, precum si aplicarea informatiilor, se face pe propriul lor risc.