0735.692.270, 0732.404.207luni pana vineri intre orele 9 si 16
Produse Bio»Articole»Uleiurile esentiale organice – ce sunt si cum pot fi utilizate

Uleiurile esentiale organice – ce sunt si cum pot fi utilizate

Ce este un ulei esential?


Uleiurile esentiale sunt numite de asemenea si esente aromatice sau uleiuri volatile extrase din plante, fiind de obicei obtinute prin distilare cu vapori de apa, presare sau extractie cu solventi.

In functie de planta, uleiurile esentiale se extrag  din acele parti care sunt prezente in cantitati mari, precum flori, petale, tulpina, radacina, scoarta in cazul copacilor, fructe, seminte sau chiar rasina.

Anumite plante pot furniza astfel de mai multe uleiuri esentiale, din diferite parți ale plantei, cu proprietati distincte. De exemplu, portocalul amar da ulei petit grain, ulei esential de portocale si ulei de neroli.

In mod similar, in cazul anumitor plante, cum ar fi cimbrul, exista mai multe soiuri botanice care dau uleiuri esentiale a caror compozitie este diferita, cu toate ca sunt extrase din aceleasi parti ale plantei. Acestea sunt in general definite prin chemotip, adica molecula prezenta in cea mai mare cantitate (cimbru timol, cimbru linalol).

Calitatea esentei obtinute depinde de clima, altitudine, tipul de sol si momentul recoltarii.
Uleiurile esentiale formeaza un lichid non-gras, solubil in alcool, ceara sau ulei, dar insolubil in apa. Cel mai des uleiurile esentiale se obtin prin antrenarea cu vapori, exceptie fiind uleiurile esentiale de citrice: lamaie, portocal, mandarin. 

Pentru obtinerea de uleiuri esentiale se folosesc cantitati foarte mari de plante, spre exemplu fiind necesare aproximativ 45 kg de lavanda pentru obtinerea a 450 ml de ulei esential de lavanda. Acesta este unul dintre cele mai populare si puternice uleiuri esentiale, avand o aroma dulce si florala si fiind recunoscut pentru efectele sale asupra bolilor de piele, chiar si in cazul arsurilor datorate expunerii prelungite la soare.

 

Utilizarea uleiurilor esentiale pe piele

Atentie! Majoritatea uleiurilor esentiale nu trebuie sa fie folosite nediluate pe piele, fiind necesara combinarea lor cu alte uleiuri precum uleiuri vegetale, ulei de masline, ulei de jojoba sau ulei de cocos, la o concentratie care sa nu depaseasca 3-5%. Pentru utilizarea pe suprafete mari ale corpului nu trebuie depasita o concentratie de 1%.

 

Utilizarea uleiurilor esentiale in aromaterapie

Cateva modalitati de utilizarea uleiurilor esentiale in casa:

1. Eliminarea mucegaiului – preparati o solutie pe baza de apa in care adaugati ulei esential de tea tree (ulei esential de arbore de ceai) si pulverizati in incapere, pentru a scapa de mucegaiul si patogenii din aer.

2. Eliminarea mirosului de fum: intr-un recipient cu pulverizator amestecati o solutie formata din apa si cateva picaturi de ulei esential de rozmarin, ulei esential de tea tree si ulei esential de eucalipt si pulverizati in casa.

3. Reducerea stresului si a anxietatii: pulverizati o solutie realizata din apa si ulei esential de lavanda in casa, sau folositi un diffuser pentru aromaterapie.


Green Boutique comercializeaza uleiuri esentiale organice, certificate ECOCERT, de calitate 100% pura si naturala.

 

Materialele prezentate pe blog-ul Green boutique au caracter pur informativ. Acestea nu se substituie sub nici o forma vizitelor medicale, sfatului medicului sau tratamentelor. Citind informatiile de pe acest site, utilizatorii inteleg ca folosirea acestuia, precum si aplicarea informatiilor, se face pe propriul lor risc. 
"Daca mai multi dintre noi am pretui mancarea, bucuria si muzica in schimbul aurului, am avea parte de o lume mai fericita."
J. R. R. Tolkien
© Copyright GreenBoutique.ro 2021. Toate drepturile rezervate. Operator de date cu caracter personal atestat de ANSPDCP, sub numarul 27545
 
PLATILE ONLINE LE PROCESAM IMPREUNA CU: