Prima pagina»Articole»Zumzaiala cu folos: de ce mierea de albine „nu se strica”    
produse centifolia
ai un blog ? te asteptam in echipa noastra

Zumzaiala cu folos: de ce mierea de albine „nu se strica”    

 

Mierea de albine, mai ales mierea de Manuka este unul dintre cele mai dezbatute subiecte de noi. Recunoastem, suntem subiectivi pana la cer, insa mierea de Manuka ne-a salvat de atatea ori!

Si, cum am vorbit despre ea in toate subiectele posibile, de la remedii naturale in care o folosim, pana la UMF, ne-am dat seama ca am trecut fix peste… introducere! Cum se „fabrica” mierea de albine? De ce nu se strica niciodata?

 

Chiar asa? De ce? Aflam azi!

 

La inceput a fost albina

Genul de insecta care te sperie teribil cand esti in aer liber, dar care nu vrea decat sa munceasca, albina este, de fapt, o insecta implicata intr-o complexa structura sociala. Poate suna deplasat, insa tine cont ca:

  • Un stup de albine numara in jur de 50.000 de albine. Si fiecare dintre ele are anumite sarcini in stup!
  • Matca depune pana la 1.500 de oua zilnic, pentru a mentine colonia activa. Durata de viata a unei albine este intre 3 si 5 ani.
  • Stupul este „condus” de femele: de la curatare, productie de miere, puieti. Rolul trantorilor este de a fecunda matca.
  • Albinele nu dorm niciodata, iar aripile lor bat de 11.400 de ori pe minut.

 

Si totusi, cum albinele fac miere?

Nectarul este depozitat in fagure, ceea ce il expune, din start, mediului. De vreme ce majoritatea daunatorilor pot fi tinuti departe cu o singura intepatura, lucrurile se schimba atunci cand vine vorba de bacterii. Tocmai de aceea, nectarul este ingerat de albine, ceea ce ii modifica compozitia. Incarcat astfel cu enzime, nectarul devine miere.

Procedura implica deshidratarea acestuia si adaugarea de enzime, ceea ce schimba compozitia. Mierea de albine produsa astfel devine un veritabil superaliment, protejat impotriva microbilor, prin mai multe aspecte:

  • In primul rand, nivelul ridicat de zahar: acesta reduce cantitatea de apa, ceea ce usuca, totodata, si bacteriile
  • Nivelul scazut al pH-ului, ceea ce determina crearea unui mediu prea acid pentru microbi.
  • Enzimele adaugate de albine produc hidrogen peroxid, care distruge toate ciupercile
  • Anumite proteine specifice albinelor protejeaza impotriva microbilor.

 

Arma secreta

Pe langa ac, albinele mai au o arma secreta: unele varietati de miere de albine au o protectie chiar mai ridicata! Mierea de Manuka, de exemplu, provenita din Noua Zeelanda, in urma polenizarii tufei de Manuka, contine factorul unic Manuka (UMF). Acesta provine din compozitia chimica a plantei polenizate. Nectarul florilor de Manuka contine DHA, care, in procesul de productie, se transforma in metilglioxal (MG), un antibacterian natural. Acesta constituie o bariera in plus in fata microbilor si face ca mierea de Manuka sa fie cea mai durabila din lume.

Asadar, nu o sustinem numai noi, ci si stiinta! Mierea de Manuka este cea mai buna si este disponibila pe Greenboutique, in sectiunea special dedicata: mierea de Manuka, miracolul naturii.

 

 

sursa foto: Comvita

Atentie! Materialele prezentate pe blog-ul GreenBoutique au caracter pur informativ. Acestea nu se substituie sub nici o forma vizitelor medicale, sfatului medicului sau tratamentelor. Citind informatiile de pe acest site, utilizatorii inteleg ca folosirea acestuia, precum si aplicarea informatiilor, se face pe propriul lor risc.

 

 

 

 

"Gatitul este precum iubirea: Trebuie sa te implici cu totul, sau sa nu te implici deloc."
Harriet van Horne
© Copyright GreenBoutique.ro 2017. Toate drepturile rezervate. Operator de date cu caracter personal atestat de ANSPDCP, sub numarul 27545
 
PLATILE ONLINE LE PROCESAM IMPREUNA CU: